За роклята

322
За роклята

Осем интересни факта


Роклята - една от любимите дрехи в гардероба на много жени. Други пък изобщо нямат подобно нещо в гардероба си. Ето няколко любопитни факта за тази дреха, която води началото си от древните египетски туники.

Бялата сватбена рокля, всъщност, до 1840 г. изобщо не е била бяла. Традицията е наложена от английската кралица Виктория, която се венчава в бяла рокля. Преди това на сватбения ден се обличала най-хубавата рокля от гардероба на младоженката, независимо от цвета й.В миналото жените-аристократки сменяли поне по няколко рокли всеки ден. Всяка от тях се носела само по веднъж, а след това били подарявани на прислужниците.

Кралица Виктория имала рокля, която свирела „Бог да пази кралицата”, когато сядала.Кралица Мария Антоанета пък дотолкова не харесвала тялото си, че носела рокли, които се закопчават до врата. Дори и във ваната!

Най-скъпата рокля в света е бялата "вееща се" рокля на Мерилин Монро от филма The Seven Year Itch. Тя бе продадена за рекордна сума от 4.6 милиона долара и то след ожесточено наддаване."Когато се обличаш запуснато, запомнят роклята. Когато се обличаш безпогрешно, запомнят жената", обичала да казва Коко Шанел.

Всъщност, точно тя е тази, която направи малката черна рокля част от гардероба на всяка жена. Тя създава модела през 1926 г. и той става вечна модна тенденция. Разбира се, черни рокли жените са носели и преди Коко Шанел - само че когато са били в траур.Добави коментар