За плетенето

263
За плетенето

Срещу стрес

На фона на стреса и безпаричието, плетенето се завръща все по-масово в ежедневието ни вече и като модерна терапия. Най-сигурно го потвърждават търговците на прежда. В един от магазините вече втора година се радват на трайно покачване на продажбите.

Точно видът труд, който влагаме в плетенето, е безценен, според психолозите, цитирани от Нова телевизия. От холивудската ни справка - на плетенето залагат Кари Грант и Ръсел Кроу заради Джулия Робъртс. И без световната мода на арт терапията, и без да е специално търсен, ефектът е разтоварване.

За напредналите психолозите препоръчват несиметрични плетки, с повече дупки. Те въздействат на принципа на капана за сънища. Когато нашите пра-пра-баби са изнамирали сложните плетки, научните обяснения са били в бъдещето. Фолклорът свидетелства, че на атрибутите за плетене са били приписвани магични свойства още от хурката - тя пазела жената от злощастие.За да стигнем по-бързо до магията или терапевтичния ефект, или пък до удовлетворението да видим труда си завършен, ни препоръчват за начало да плетем шапки и терлици, или дрешки за малки деца. На начинаещите пък производители и търговци предлагат дебела прежда.

Когато началото е толкова лесно, лесно идвал и резултатът. С него комбинацията мента, глог и валериана ставала ненужна, а цигарите сред пушачите-плетачи - по-малко.

Какъвто и да е поводът, ако сме решили за Коледа да изненадаме с блузон не малко дете, а едър възрастен, сега е моментът да изберем модела, преждата и да се захващаме за приятна работа.Добави коментар