За красотата на женското тяло

93
За красотата на женското тяло

Открито писмо на майка на 5 деца

Веднъж жителката на Канада Танис Джекс-Блейк решила да отиде на плажа да се пече по бански. Тя била осмяна от група млади хора, видели по тялото й стрии. Прибирайки се у дома, разстроената Танис написала послание във фейсбук, отправено към младите. То светкавично се превърнало в сензация.

Манифестът за женската сила и красота на Танис:

"Това е открито писмо, отправено към две момчета и едно момиче, които бяха оставили работата си – строенето на къща, за да се поизлежават малко на плажа Алберта, да се поизкъпят и да попият бира.

Съжавалявам, че първият ми опит от 13 години насам да се попека в бикини пред публика ви „шокира”. Жал ми е, че моят корем не е плосък и стегнат. Жал ми е, че целият е покрит със стрии. Но никак не ми е жал, че моето тяло е побрало, защитито, развило, родило и изхранило 5 приказни, здрави, умни и забележителни деца. Жал ми е, че 30-годишно 57-килограмово тяло ви направи такова впечатление, че вие можехте само да се смеете, да ме сочите с пръст и да се опитвате да ме засегнете.Но искам да знаете, че аз размишлявах, гледайк вашите „съвършени” млади тела. Помислих на себе си: „А какъв велик и удивителен подвиг са направили те?” Държах главата си високо, докато вие се надсмивахте над мен, и се правех, че това няма значение, но по пъкя към вкъщи плаках в колата си. Благодаря ви, че развалихте деня ми. Такива хора, като вас, правят света уродлив и пълен с ненавист. Не мога да предам с думи колко ми е жал за тези жени, които ще родят вашите деца и ще станат в очите ви „дебели”, само защото бременността е променила телата им. Мога само да се надявам, че в един прекрасен ден ще осъзнаете: моите бойни белези – са предмет на гордост, а не - на срам."

Писмото на Танис, публикувано на страницата на местната радиостанция, събрало повече от милион харесвания във фейсбук и предизвикало резонанс в Интернет. Майката на пет деца била поканена на интервюта в големи издания, като Global News, Canada’s Metro, Huffington post.

„Всяка майка се притеснява от тялото си, независимо дали има стрии или не. Никой не е съвършен, нито една от нас не прилича на супермодел. Видимо, моето писмо предизвика такъв отговор, тъй като на мое място можеше да се оказе всяка жена”, - казва Танис.Добави коментар