За красива коса през лятото

186
За красива коса през лятото

През този сезон тя страда от слънцето и топлината

През лятото нашата коса страда предимно от слънчевите ултравиолетови лъчи, които разрушават пигмента и незаменимия за косата кератин. В резултат на това тя става слаба, загубва своя блясък, а косъмът започва се “цепи” много лесно.

Горещината и топлият вятър задълбочават проблема, тъй като обезводняват основата на косъма. Тези неприятности могат да се избегнат или поне да се намали ефекта от вредното въздействие.

На първо място - най-разумно е косата да се скрива от слънцето. Различните шапки, ленти и кърпи са особено необходими на хората с тъмна коса, защото в тяхната коса има повече уязвим пигмент. Разбира се, и за хората със светла коса е препоръчително да предпазват косата си от слънчевите лъчи.

Съществуват специални видове сапун и спрей, предназначени за този сезон, в състава на които влизат метални оксиди (желязо, титанов диоксид), които покриват основата на косъма и го защитават от прегряване.Хората със суха кожа на главата трябва да бъдат особено внимателни през лятото. За да се запази сухата коса здрава, трябва да се използват овлажняващи средства с екстракт от алое вера, водорасли, джинджифил, пантенол, соеви протеини, жожоба, розмарин, лайка. Всички тези вещества добре овлажняват кожата на главата и косата.

Известно е, че в горещо време потните и мастните жлези работят почти два пъти по-активно и отделят голямо количество секрет. Сухата кожа е много чувствителна - тя може да се раздразни от мазнините. Затова трябва да се мие по-често - на 1-2 дни, съветва zdrave.bg

Кожните мазнини са питателна среда за размножаване на бактерии и гъбички. И не само за тези, които постоянно живеят по кожата на главата и при благоприятни условия започват усилено да се развиват, но и за патогенните. Затова специалистите съветват хората с мазна коса да мият главата си всеки ден с хладка вода и да я изплакват със студена.

Мазната коса трябва често да се разресва - това помага за разпределянето на кожните мазнини по косата, а те са специална природна защита срещу ултравиолетовите лъчи и прегряването. Според някои препоръки косата трябва да се разчесва (от корена към края) не по-малко от 100 пъти за едно денонощие.През лятото не се препоръчва употребата на гел. Той привлича слънчевите лъчи и може да предизвика т.нар. термолиза - разрушаване на основата на косъма под въздействието на топлината. Противопоказни са и масажите на главата, които способстват за още по-голямата активност на мастните жлези. Изключение прави освежаващият криомасаж с течен азот, който се прави в много салони за красота.

През горещите дни не си струва да се правят маски за коса с рициново масло и жълтъци – те създават допълнителна питателна среда за бактериите и гъбичките. За да не се наруши пигментацията на косата, през лятото не се препоръчва върху нея да се нанасят парфюми или тоалетни води, които могат да предизвикат обезцветяване на косъма.

Много полезно е един-два пъти седмично косата да се изплаква с билкови отвари. Те не предпазват от ултравиолетовите лъчи, но възвръщат еластичността на косъма. Хората със светла коса могат да използват настойка от лайка или липов цвят, а тези, които искат за изсветлят косата си по естествен начин, могат да поставят няколко капки лимон в охладена преварена вода, с която да изплакват косата си след измиване.

Хората с тъмна и рижава коса могат да използват в качеството на естествен пигмент басмата (боя за коса, която използват източните народи) и къната.

И още една тайна. Ако искате косата ви да изглежда естествена и с натурален блясък, след всяко измиване трябва да я подсушавате с хавлия от естествена коприна. Най-малките молекули на коприната попадат в основата на косъма и придават на косата блясък, мекота и лъскавина.Добави коментар