За и против солариума

238
За и против солариума

Изкуственият тен води до пристрастяване

Майка, пристрастена към изкуствения тен, завела шестгодишната си дъщеря на солариум. В американския щат Ню Джърси, където това се е случило, солариумът е забранен за лица под 14 години, затова днес майката е подсъдима. Ограничението във възрастта се е наложило заради зачестилите случаи на рак на кожата - една от най-опасните последици от изкуствения тен.

Освен вреден обаче, в умерени дози солариумът може да бъде и полезен за здравето. Вижте няколко аргумента "за" и няколко "против" изкуственото слънце.

За
Солариумът ни осигурява равномерен тен през цялата година. В кабинката почерняваме, дори и ако навън вали сняг. Освен това цялата процедура трае няколко минути, което спестява време.

Освен от естестична гледна точка, солариумът е препоръчителен и при някои заболявания. Такива са остеопороза, невродермит, депресия, мускулни болки и високо кръвното налягане. Той повишава нивото на защита на кожата при излагане на естествените слънчеви лъчи.

Солариумът допуска до кожата само UV А лъчите, които я карат да почернява. Специални екрани спират вредните UV B лъчи, което, в някои отношения, го прави по-безопасен от слънцето.Против
Прекомерното излагане на соларни лъчения повишава риска от рак на кожата. Това е една от най-опасните последици от увлечението по изкуствения тен. Случаите вече са толкова чести, че Световната здравна асоциация официално предупреди за рисковете от изкуственото слънце.

Солариумът води до преждевременно остаряване на кожата, като унищожава колагена и тя губи еластичността си. Освен това той сериозно уврежда косата ни, като я прави суха и чуплива. Прекомерната му употреба може да доведе и до сериозен косопад.

Изкуственият тен през зимата може да доведе до липсата на витамин D в организма. За нормалния му синтез кожата трябва да е светла, за да при всеки досег със слънцето да пропуска ултравиолетовите лъчи. При недостатъчно излагане на слънчева светлина бронзовият загар пречи на синтеза на витамина. Предвид краткото време на процедурата, витаминът не се набавя в достатъчни количества и от солариума.

Солариумът води и до пристрастяване. Болестта се нарича тенорексия - при нея хората се виждат с бледа кожа, което ги кара да искат още и още изкуствен тен.Добави коментар