Вижте коя държава в света е най-доброто място да бъдеш майка

159
Вижте коя държава в света е най-доброто място да бъдеш майка

Изпадналата в криза Гърция е на 19-о място в класацията, докато България е едва на 44-о

Неправителствената организация „Спасете децата“ публикува традиционната си класация на страните по света, които предлагат най-добри условия на майките.

Класацията се изготвя въз основа на няколко критерия, като здравето на майките, здравето на децата, образователни постижения на майките, икономическо състояние и участие на жените в политическия живот. В класацията са включени общо 179 държави.

Най-доброто място да бъдеш майка в света е Норвегия. Като цяло скандинавските държави окупират челните места в подреждането. Второто място в класацията е за Финландия, а челната тройка се оформя от Исландия.

По-нататък в подреждането са Дания, Швеция, Холандия, Испания, Германия, Австралия и Белгия. Прави впечатление, че в челната десетка има само една държава извън Европа. 

От балканските държави най-напред в класирането е Гърция, която, макар и в криза, успява да се нареди на 19-а позиция. България заема едва 44-о място, като пред нас е дори Македония, която е на 37-ма позиция.

От 11-те страни, в които условията за майките са най-лоши в света, 9 са в Централна и Западна Африка. Най-лошото място за майките е Сомалия, следвана от Конго и Централна Африканска Република.

В тези страни средно една на всеки 30 жени умира вследствие на проблем, свързан с бременността, а едно на всеки осем деца умира преди да е доживяло петия си рожден ден.

Като цяло в по-голяма част от света вероятността децата да доживеят петия си рожден ден се е подобрила значително в последните години. Днес по света умират със 17 000 деца по-малко на ден, отколкото през 1990 г., а смъртността при децата под 5 г. в световен мащаб е намаляла близо наполовина от 90 на 46 смъртни случая на 1 000 живородени деца, в периода 1990 – 2013 г.Добави коментар