Високопротеиновите диети вредят на здравето

188
Високопротеиновите диети вредят на здравето

Най-опасни са животинските и млечните протеини

Финландски учени установиха, че високопротеиновите диети увеличават риска от сърдечна недостатъчност сред възрастните мъже до 49 процента, съобщи в. "Индипендънт". Най-опасни са животинските и млечните протеини. Голямото количество растителни протеини обаче също се отразява лошо на сърцето.

Високопротеиновите диети станаха популярни, след като въглехидратите изпаднаха в немилост, припомня Дарик радио. Досега нямаше солидни изследвания за въздействието на голямото количество месо, поглъщано от желание за отслабване и поддържане на идеална фигура, нито за действието на протеиновите добавки.

Учени от университета на Източна Финландия установиха, че всички режими с прекомерна консумация на протеин водят до увеличаване на проблемите със сърцето. Рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава съответно с 43 и 49 процента за мъжете на средна и по-голяма възраст, които поглъщат най-много животински протеини и млечни продукти, в сравнение с тези, които ядат най-малко протеини.За мъжете, които консумират най-много протеини от всички видове, рискът от сърдечна недостатъчност нараства с една трета. При най-големите почитатели на растителни протеини той се увеличава със 17 процента. Единствено яйцата и рибата не увеличават риска от сърдечна недостатъчност.

При сърдечната недостатъчност сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, за да бъдат тъканите и органите здрави. Предишно изследване установи, че прекомерната консумация на животински протеини увеличава риска от диабет тип 2.

Според друго изследване обаче добавките с аминокиселини, които са градивни съставки на по-големите протеинови молекули, могат да предпазват сърцата на някои пациенти. Финландските учени са наблюдавали 2441 мъже на възраст от 42 до 60 години през 22-годишен период.

Добави коментар