Важни факти за спонтанния аборт

199
Важни факти за спонтанния аборт

Повечето хора не мислят за аборта, докато не се сблъскат с него

Повечето хора не мислят за аборта, докато не се сблъскат с него. Шокиращо е колко често се случват спонтанните аборти. А освен това в много от случаите няма обяснение, защо се е случило.  И естествено, емоционалното преживяване може да бъде всичко - от леко разстройване до променящо живота. Ако наскоро сте изживели подобен случай (с вас или ваша близка), ето кои са основните неща, които трябва да знаете, за да продължите по – леко напред.

Не сте сама

Може да ви се струва, че се е случило само на вас, но не се лъжете. Спонтанните аборти са изключително чести. Смята се, че между 15% до 20% от всички потвърдени бременности завършват със спонтанен аборт.

Причините за спонтанен аборт не са винаги ясни

Най-честата причина за спонтанните аборти в първия триместър са хромозомните аномалии при бебето, особено тризомия. Те изглежда се появяват на случаен принцип и обикновено не се повтарят при бъдещи бременности. Други причини за спонтанен аборт могат да бъдат имунни проблеми, хормонални проблеми, структурни проблеми на матката, инфекции, нарушения в съсирването на кръвта или често неизвестни причини.

Повечето спонтанни аборти не са по нечия вина и не могат да бъдат предотвратени

Трудно може да се приеме, че във времена на толкова много научни знания и открития,  вашият лекар да не може да каже, защо сте направили спонтанен аборт. Но трябва да знаете, че това не е по ваша вина, че може да се случи на всеки и че вероятно няма нищо, което би могло да попречи да се случи.

Лечение може и да не е необходимо

След ранен аборт обикновено се прилага кюртаж (почистване на матката). Само след няколко месеца, жената отново може да започне опити за забременяване. Ако абортът е на по – късен етап, може да се наложи оперативно премахване на плода.

Нормално е да скърбите

Всеки изживява по свой начин тази загуба, без значение дали се е случил с 5-тата седмица или в 5-ия месец. Ако не можете да се справите, обърнете се към групи за подкрепа. Обикновено следващата бременност е нормална

Ако сте имали един спонтанен аборт или дори до три аборта, шансовете да родите здраво бебе съвсем не са намалели. Все пак бъдете по – внимателни, а ако случаят се повтори или потрети, може би има хормонален проблем, за който трябва да се приложи медикаментозно лечение преди забременяване.Добави коментар