Трици за тънка талия

716
Трици за тънка талия

Тайната е във фибрите, които имат способността да абсорбират течности

Да ловиш с трици маймуни не е лесна работа, но пък зърнените люспи са идеален начин "да хванете на тясно" тлъстините около корема и дупето и да ги изпратите в небитието. Почти никакви калории, чувство за пълен стомах и куп полезни вещества - триците са панацея за хората с наднормено тегло, за тези с целулит и страдащите от болести на стомашно-чревния тракт. Тайната е във фибрите, които имат способността да абсорбират течности. Така веднъж попаднали в корема ни, тези фини власинки действат като метла за червата и водят до стегната мускулна стена на стомаха.

Къде да ги търсим

Ценните фибри понякога се крият на съвсем неподозирани места - в паницата с боб или в пилето с грах. Разбира се, филията с пълнозърнест хляб също е пълна с влакнини. Но все пак винаги, когато купуваме такъв тип тестено изделие е добре да обръщаме голямо внимание на етикета. Често търговците използват стар трик и боядисват бялото брашно с няколко капки карамел, така че после хлябът да изглежда леко кафеникав - досущ като пълнозърнестия, но със съвсем минимално количество фибри.

Диетолозите обясняват, че в почти всички плодове и зеленчуци могат да се открият от ценните власинки. Те липсват единствено в млечните и животинските храни като сирене, яйца, месо и риба. Правилото е много просто - храните, богати на мазнини, са бедни на влакнини и обратното, пише вестник "Новинар".

Овесените трици - любими на Дюкан

Доктор Пиер Дюкан - един от най-известните диетолози в света, обожава овесените трици. Нещо повече - той посвети и една от книгите си на магията на този продукт, като предложи на последователите си десетки рецепти за приготвянето на най-различни ястия, в които присъстват по няколко лъжици от триците. Сред най-популярните и обичани от отслабващите са палачинките по идея на Дюкан, в които вместо брашно се слагат овесени трици - изпробван вкусен вариант за здравословната закуска. Важно е обаче триците да са овесени, а не пшеничени. Последните са полезни за организма, но подуват стомаха и причиняват дискомфорт.Гонят лошия холестерол

Фибрите гонят лошия холестерол от организма, тъй като имат способността да затрудняват пълното усвояване на някои мазнини. На практика - веднъж попаднали в храносмилателния тракт, те събират и "измитат" някои останали там мастни молекули. Това е изключително полезно за тялото, защото по този начин фибрите спомагат и за превенцията на атеросклерозата на кръвоносните съдове. Освен това триците и фибрите в тях помагат много и при запек и други проблеми с дебелото черво. Те пречистват организма, защото улавят канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма. На практика това е най-добрата превенция против рак на дебелото черво. Освен това влакнините намаляват и дневната нужда от производство на инсулин като щадят панкреаса, а това е изключително полезно при преддиабетни състояния.

Разтворими или неразтворими

Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Повечето природни растителни храни съдържат и двата вида, макар и в различни пропорции. Например овесените трици съдържат около 50 процента разтворими влакна от общото количество влакна, докато пшеничените трици - само 20. Въпреки различното съотношение обаче и двата типа фибри са полезни и значими за човешкото здраве. Все пак по-полезни са разтворимите, защото образуват гелоподобен слой около храната в стомаха и по този начин забавят пропускането на глюкозата, холестерола и триглицеридите в кръвта ни. Разтворимите фибри се намират главно в овесените трици и варивата.

Колко трябва да приемаме

Диетолозите и специалисти по хранене са на на различни мнения по въпроса каква точно е препоръчителната дневна доза фибри. Според едни тя не бива да е повече 10 грама, защото в противен случай триците могат да се окажат вредни за организма. Причината - с изхвърлянето на вредните вещества от стомашно-чревния тракт, има възможност влакнините да изведат и някои полезни - като витамини и минерали, които са по-бавноусвоими от тялото. Други диетолози пък смятат, че е препоръчително да се приемат 14 грама на всеки 1000 калории от дневния ни прием. Специалистите обаче се обединяват върху тезата, че хората на диета трябва да приемат повече фибри.Макарони и зеленчуци

Фибрите могат да бъдат част от дневното ни меню, без да е нужно да хапваме прекалено здравословни и не дотам апетитни храни. Тайната е в избора на продукти. Сред най-вкусните източници на фибри са пълнозърнестата паста и ябълките. Но само ако са с корите. В обелките, които ние толкова често изхвърляме, се съдържат най-полезните вещества от повечето плодове. Кората на ябълката е изключително богата на фибри, така че в никакъв случай не бива да се бели.

Важно е и да консумираме повече плодове, а не фрешовете. Соковете безспорно са полезни, но в сокоизстисквачката остават баластните вещества - най-ценната храна за нашия стомах, който както всички други органи има всекидневна нужда от пречистване. То се случва главно с помощта на фибрите.Добави коментар