Топим мазнини, подобряваме...

66
Топим мазнини, подобряваме...

...паметта

Учени от университета в графство Кент откриха, че при пациенти, подложени на оперативно лечение на наднорменото тегло, се наблюдава и значително подобряване на паметта и концентрацията, пише здравният сайт Emax Health.

Неврофизиологът Джон Гънстад, който от години се занимава с бариатрия, тоест с отстраняването на затлъстяването чрез хирургическа намеса, забелязал, че пациентите му много често допускали грешки, свързани с концентрацията.

А след операцията, до 12 седмици след извършването й, се наблюдавало значително подобрение в менталните им функции, посочва bTV.

Гънстад решил експериментално да провери наблюденията си и подложил на изследване 109 пациенти, подложени на бариатрична хирургия. Преди операцията попълваните от тях тестове били пълни с грешки. Докато 3 месеца след хирургическата намеса изследваните показвали резултати, много близки до нормалните.

Учените обясняват загубата на памет с болестите, съпровождащи затлъстяването. Отдавна е установено, че високото кръвно налягане и диабетът тип 2 влияят отрицателно на мозъчните функции. Естествено е при отстраняването на тези фактори менталната дейност да се подобри.

Екипът от университета в графство Кент ще следи пациентите в продължение на две години. Ще бъдат проведени експерименти и с други групи, които губят тегло, но без хирургична намеса. Учените с интерес ще проследят дали и при тях ще се наблюдава подобряване на паметта и концентрацията.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4

1zqjav'"(){}:/1zqjav;9

Коментар: 3
Коментар: 2
1zqjav'"(){}:/1zqjav;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар