Тази популярна диета може да намали риска от депресия

233
Тази популярна диета може да намали риска от депресия

Тя е една от най-добрите в света, а ползите от нея надхвърлят физическото

Проучване установи, че при хората, следващи диета DASH, се намалява рискът от развитие на депресия с до 11%. В продължение на шест и половина години около 1 000 възрастни са наблюдавани за симптоми на депресия и се правят ежегодни изследвания за диетата им.

Тези, които са следвали диетата DASH - с високо съдържание на зеленчуци, плодове и зърнени храни, и без мазнини или нискомаслени млечни продукти, риба, птици, боб, ядки и здравословни мазнини, са имали по – ниски нива на тревожност в сравнение с тези, които са следвали типичната западна диета - с високо съдържание на наситени мазнини, захар и червено месо.

Изследователите отбелязват, че констатациите показват само връзка между факторите, а не причината и ефекта.

"Сега са необходими бъдещи проучвания, за да се потвърдят тези резултати и да се определят най-добрите хранителни ползи от диетата DASH и да се покаже как тя може да предотврати депресията и да помогне за менталното здраве“, казва изследователят д-р Лаурел Хериан в изявление.

Това не е първият път, когато диетата е свързана с психичното здраве.

Едно ново проучване, направено от университета "Деакин", показа, че спазването й в продължителен период от време може да предпази от тежка депресия. "От известно време наблюдаваме, че има ясна връзка между качеството на храненето при хората и риска от депресия", коментират изследователите. 

Проучванията показват връзката между менталното здраве и здравословния начин на хранене в различните страни, култури и възрастови групи, спрямо нездравословни диети, които се свързани с повишен риск от депресия.Добави коментар