Таксита само за жени

140
Таксита само за жени

Такива таксита вече има в Париж, Лондон, Мексико

От юни тази година във френската столица Париж се появи нова таксиметрова компания "Таксита за дами” , които возят изключително само жени. Собствениците на фирмата споделят, че са заимствали идеята от лондонските Pink Ladies Cabs, като са направили някои нововъведения. Първото от тях е, че на работа се наемат само мъже шофьори, а не жени, каквато е практиката в други подобни компании по света.

Друга новост е, че в колата има GPS- навигатор, който дава възможност във всеки един момент да се следи местоположението на автомобила. Също така шофьорите трябва да изпращат sms-и на оператора, когато качват и свалят пътничка. И трето, автомобилите на парижката таксиметрова компания не са боядисани в розово, а в сребристо.

В рамките на града стойността на еднопосочно пътуване е 28 евро, което е с 1 евро по-евтино от обичайните тарифи. Специално за любителките на пазаруването е услугата "шопинг” – срещу 150 евро за 2 часа.

През 2005 година, когато британското правителство се чудеше как да се справи с ненаказаните случаи на насилие в страната, две жени в Лондон лансираха услугата "розови таксита" - предназначени за жени и шофирани от жени. Целта им е да се гарантира абсолютна сигурност на клиентките.

Асоциацията Pink Ladies Cabs бе създадена, за да отговори на безпокойството на много жени за сигурността им, когато сами през нощта трябва да хванат такси, обясни Ема Тримбъл, говорителка на асоциацията.

Всяка година в Лондон десетки жени биват насилени от псевдо таксиметрови шофьори, които в пиковите часове през нощта предлагат услугите си успоредно с прочутите черни таксита. Според официални данни средно 10 жени месечно в Лондон биват нападани от тези незаконни таксиметрови шофьори.

Всички шофьори са жени, които носят униформа със същия цвят като този на таксиметровия автомобил отвътре и отвън - розов. Освен това шофьорките са тренирани да ползват някои методи на самозащита в случай, че клиентките им бъдат нападнати.

За да е оптимална сигурността, Pink Ladies Cabs не приема плащане в брой, а само чрез интернет. За да се избегне възможността клиентките да чакат отвън, фирмата им изпраща есемес или им се обажда по телефона, за да ги предупреди, че таксито скоро ще пристигне. Освен това розовите шофьорки изчакват пътничките да се приберат у дома, преди да си тръгнат.

През 2009 година пък в мексиканската столица се появиха също розови таксита за жени, чиито шофьори също са само жени. Разликата от лондонските розови автомобили за превоз на жени е тази, че всеки от розовите Шевролети разполага с пълен комплект за разкрасяване, с навигационна GPS система, както и с паник бутон.

Една от шофьорките на такситата в Мексико коментира, че много от клиентките й са й се оплаквали от возенето при мъжете таксиджии, тъй като понякога те стигали твърде далеч в опитите си за флирт. Сега обаче компанията "Розово такси" предлага на жените един по-сигурен и комфортен превоз. Подобни таксита има също в Москва и Дубай.Добави коментар