Сватбени обичаи

503
Сватбени обичаи

По света и у нас

На времето в Англия, при излизане от църквата, сватбарите са замеряли младоженците с обувки. Смятало се е, че това носи късмет. Днес, за щастие, този обичай вече е отшумял. Което не означава, че на абсурдните традиции е сложен край. Виж кой как се жени и какви традиции, обичаи и поверия спазват по света и у нас, събрани от woman.bg.

Воалът

Булчинският воал предпазва булката от зли духове и е символ на тайнственост. Във времената, когато браковете са се уреждали предварително, лицето на доведената булка е трябвало да остане покрито, докато младоженецът не даде съгласието си за женитбата.

Жартиерът

Стар английски обичай повелява в деня на сватбата булката да носи нещо старо, нещо назаем и нещо синьо. Син е най-често жартиерът на булката. Този цвят символизира верността.

Бой за букета

Според обичая при хвърлянето на булчинския букет зад младоженката се събират всички неомъжени гостенки на сватбата. Която хване цветята, ще бъде следващата булка. Обичаят идва от САЩ, но междувременно е приет в много части на света.

Германско сиртаки

В Германия от край време съществува и тази традиция: вечерта преди сватбата младоженците чупят порцеланови съдове. Смята се, че това гони злите духове. Булката и младоженецът трябва накрая заедно да съберат парчетата.

Оризът

В много страни по света на излизане от църквата гостите хвърлят по младото семейство ориз. Оризът е символ на плодородие.

Нека да е шумно!

Обичаят да се завързват консервени кутии на колата на младоженците произхожда от времето на Тюдорите в Англия. Смятало се е, че ако някой успее да улучи каляската, така че да предизвика шум, късметът ще е постоянен спътник на младото семейство. Днес източници на шум са главно клаксоните и тенекиените кутийки, завързани за колите - тези обичаи са свързани и с прогонването на зли духове.

Булката беглец

В Германия булката често бива "отвличана" от приятели на младоженеца - най-често в кварталната кръчма. Женихът трябва да побърза, защото, за да освободи любимата си, той трябва да плати сметката на "похитителите".

Момче или момиче?


В България булката рита менче с вода, като в него има обикновено 2 цвята на бял и червен карамфил - белият за момче, червеният за момиче. Вярва се, че който цвят излезе по-напред, такова ще бъде първото дете. След това свекървата захранва младото семейство с питка с мед и сол, като медът е символ на сладкия живот, а солта - на солените и горчиви моменти.

Обувки и пари

В Германия булката купува обувките си сама - със спестени монети. Този обичай символизира пестеливостта на жената. В България пък младоженецът слага банкноти в обувката на любимата си, когато тя твърди, че обувката й е голяма. Женихът слага пари дотогава, докато булката каже, че обувката вече й е по мярка.

Без перли

Някои по-суеверни жени са убедени, че булката не бива да носи перлени бижута, тъй като тези украшения били символ на сълзите и носели нещастие.

Полски страсти

При поляците сватбата може да продължи до три дни. През последната нощ се състои най-важният обичай - майката на булката снема булото й, а някоя омъжена жена слага сватбена шапка на младоженката, символизираща прехода към семейния живот. В Полша сватбената шапка винаги се е смятала за специален аксесоар: носела се е на църква и празници, както и при смърт и погребение.

Румънски песимизъм


Според стара румънска традиция в навечерието на сватбения ден се изработват сватбено знаме и специален сватбен венец. В деня на венчавката, докато булката облича роклята си, нейни приятелки пеят песни за края на безгрижния и началото на трудния живот на омъжена жена.

Ромски обичаи

При ромите сватбата продължава три дни. На първия ден младоженците сключват общински брак, на втория - отиват на ресторант. На третия ден роднините на младоженеца завеждат булката в бащината къща, за да си измие косата. Младото семейство трябва да живее поне една година съвместно с родителите на младоженеца, за да може булката да възприеме навиците на новото си семейство.

Суеверия

Според българските баби, когато булката е вече облечена и се наложи да й се пришива нещо, тя трябва да захапе един конец и да не говори, за да не й се "зашие" късметът. В много страни по света пък е прието, че в нощта преди сватбата младоженците трябва да спят на различни места и да не се виждат до началото на церемонията.

Като по вода...

Стар български обичай повелява майката на булката да излее вода пред колата на младоженците. Смята се, че това носи щастие и че така на младата двойка ще й върви като по вода. Някои смятат, че дъждът по време на сватбата също е символ на късмет.

Косовска булка

В Косово по време на сватбената церемония лицето на булката се оцветява с бои. Според повелята това прогонва злите духове и носи късмет на младоженците.Добави коментар