Свалете 5 кг с 5 хапвания на ден

416
Свалете 5 кг с 5 хапвания на ден

Откажете се от месото в понеделник и петък, съветва проф. Донка Байкова

Лято е, идва време за отпуска и море и е съвсем естествено всички да искаме да изглеждаме добре по бански. Мъчителното гладуване обаче, освен че невинаги е ефективно, е и ужасно вредно. Как да стопим натрупаните през зимата мазнинки, без да съсипваме организма си? За "Стандарт" разказа проф. д-р Донка Байкова, зам.- председател на Дружеството по хранене и диетика в България. И направи специален режим, с който в рамките на двайсетина дни можем да олекнем с до 5 кг.

"Най-важно е да не се впускаме рязко в диетата", съветва проф. Байкова. Ако изведнъж ограничим всичко, което сме консумирали до вчера, ще стресираме метаболизма си и няма да постигнем желания ефект. Необходимо е за 2-3 дни да минем плавно към едно по-леко хранене и да забравим за висококалорийните храни, колкото и вкусни да са те. От свинските пържолки, сирена, кашкавали и всякакви лакомства трябва да се насочим към пиле, риба, кисело мляко и извара на фона на много плодове и зеленчуци.

След няколко дни, когато вече организмът се е приспособил към този начин на хранене, можем да изберем диетa, за която проф. Байкова препоръчва да не е много стресова и да бъде интерминентна (с прекъсване). Важен е също и режимът на хранене: той не трябва да бъде хаотичен, а точен и най-добре петкратен - (5 хранения на ден: сутрешна, предиобедна и следобедна закуска, обяд и вечер).

Важно е, когато постигнатите резултати ни удовлетворяват и решим да приключим с диетата, да не се впускаме в безразборно тъпчене с всякакви вкусотии, а също толкова плавно, колкото сме започнали, да се върнем към нормалния си начин на хранене. Освен начина на хранене, не трябва да забравяме и двигателната активност или по-точно т. нар. аеробно изгаряне на калории. Аеробните спортове са тези, които разграждат мастните киселини, заради наличието на кислород.

Препоръчват се спортове като джогинг, бързо ходене, плуване, гребане, кардио упражнения, гимнастика и всякакви видове танци. Танците, освен че са забавни, допринасят и за изгарянето на мазнините. Гиричките, пресите и всички видове силови упражнения не са за отслабване, а за стягане, обяснява проф. Байкова, те се прилагат, когато отслабването е вече факт.

За тези, които не целят рязко отслабване, а просто искат да си поддържат формата, проф. Байкова препоръчва два дни в седмицата - понеделник и петък, да си направят едно разтоварване: избягване на месото и всякакви тежки храни; за предпочитане са зеленчуковите супи, фибрите и плодовете. Всички фенове на летните изкушения като бирата и сладоледа също могат да се включат в "лекия" хранителен режим.

Тези типично летни продукти не отпадат от менюто напълно. Въпреки че е ужасно вреден заради палмовите масла и различните оцветители и подсладители, една топка сладолед към някоя от закуските през деня не е фатална, казва проф. Байкова. А тези, които преживяват летните горещини с помощта на бирата, могат да изпиват по една дневно, без това да нарушава диетата им. Най-важно е да не забравяме водата, подчертава проф. Байкова. Тъй като през лятото се дехидратираме по-бързо, най-добре е да удвоим количество водата, консумирано през зимата.Добави коментар