Срещу мазна коса

374
Срещу мазна коса

Да се справим с нея

Мазната коса е проблем на много жени. Тя не само изглежда зле, но и носи усложнения със себе си - едно от най-често срещаните е пърхотът. Това състояние на косата се дължи на свръхсекреция на мастните жлези по скалпа. Причината може да е както заболяване, така и използването на неподходящ шампоан. От къде да започнем, за да се справим с проблема?

Шампоанът
Когато косата е мазна, е задължително да използвате шампоан, който е специално предназначен за нея. Най-добре действат измиващите средства за мазни корени и сухи крайща. Не по-малко ефикасен е и катраненият сапун - използвайте го през няколко измивания, за да запазите косата си от омазняване.

Ако решите да използвате натурални методи за справяне с проблема, едно от най-ефикасните природни средства е отварата от дъбова кора. Можете да си набавите кората от аптеката и след като я сварите във вода, я приберете в хладилника. Всеки ден мажете с нея корените на косата.Храненето
Всички сме чували, че има храна за красива коса. Тя е богата на витамините А, D, Е и F. Обратното - ако някой от тях липсва, тогава и косата се омазнява и "боледува". За да имате красива коса, трябва да хапвате повече риба, телешко и пилешко месо, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти.

Заболяванията
Бързото и обилно омазняване на косата може да се дължи на хормонални проблеми. Най-често това се случва през пубертета. Причината може да е стрес или депресия, както и стомашно-чревни заболявания или проблеми с обмяната на веществата. Ако имате съмнения, че се касае за някое от изброените неща, задължително се консултирайте с лекар. Омазняването на косата може да се дължи и на приема на някои лекарства.Добави коментар