Смартфоните и компютрите състаряват

28
Смартфоните и компютрите състаряват

Отдавна е известно, че синята светлина е лоша за мозъчните клетки и ретината

Стареенето е естественият процес за живите организми. Хората, обаче, като разумен интелект, не обичат да остаряват. Ето защо кремовете и диетите против стареене са толкова горещи тенденции в целия свят. Учените обаче откриха, че синята светлина, която идва непосредствено от любимия ви смартфон, таблет или компютър, може да се отрази на дълголетието ви, информира „Сабах“.

Отдавна е известно, че синята светлина е лоша за мозъчните клетки и ретината. Неотдавнашно проучване, проведено от Държавния университет в Орегон, твърди, че кожните клетки също са уязвими към прословутата синя светлина. За изследването е използвана Drosophila melanogaster, обикновената плодова муха, важен като модел организъм поради клетките и механизмите на развитие, подобни на тези на други животни и хора.

Мухите, подложени на ежедневни цикли от 12 часа светлина и 12 часа тъмнина, имат по-кратък живот в сравнение с мухите, държани в пълен мрак, или тези, държани на светлина с филтрирана синя дължина на вълната. Освен поражения в мозъчните клетки и в ретините на мухите, изложени на синя светлина, някои от тях са загубили и способността си да се катерят.

В статията, публикувана в „Science Daily“, ръководителят на изследването, Джага Джайбултович, казва „Фактът, че светлината ускорява стареенето при мухите, в началото ни беше много изненадващ. Измерихме изражението на някои гени в стари мухи и открихме че отговарящите за стреса защитни гени са изразени, ако мухите се държат на светлина. Ние предположихме, че светлината регулира тези гени".

Докато учените не намерят начин да предотвратят вредното въздействие на сините светлини върху хората, има няколко неща, които можете да направите, за да се защитите по-добре. Очила с кехлибарени лещи ще филтрират синята светлина и ще предпазят ретините ви. А телефони, лаптопи и други устройства могат да бъдат настроени да блокират сините емисии.

Добави коментар