Слонове правят най-скъпото кафе в света

59
Слонове правят най-скъпото кафе в света

Най-скъпото кафе на света не било копи лувак

Най-скъпото кафе Black Ivory в света, направено от слонове в Тайланд, вече се продава на дребно. Един килограм струва 1100 долара. Black Ivory се предлага в Tesco Lotus и Big C. Според хотел Anantara най-добрите кафе на зърна растат в курорт в Чанг Рай, в района на Златния триъгълник. В огромния лагер за слонове Anantara Hotel те създават уникален сорт „Черна слонова кост“.

Доскоро „Черната слонова кост“ се предлагаше само в четири курорта Анантара на Малдивите и, разбира се, в Тайланд, посочва вестник Стандарт. В момента кафето на Black Ivory се предлага и в търговската верига. Може да се намери в Big C и Tesco Lotus. Проучванията показват, че по време на храносмилането слоновите ензими разграждат протеина на кафените зърна.


Тъй като протеинът е един от основните фактори, отговорни за горчивината на кафето, ниското съдържание на протеини показва липсата на горчивина. Черното кафе, обработено от слонове, струва 50 долара за чаша и е едно от най-скъпите кафета в света. За сравнение, кафето от остров Бали струва около 500-600 долара за килограм или 30 долара за чаша. То е кафе, обработено от цибетки и е произведено по същата технология - животното яде кафе на зърна, а протеините се разрушават по време на храносмилането.

В хотел Anantara гостите, които поръчват чаша Black Ivory, ще видят събраните зърна, от които ще приготвят уникална напитка в традиционен сифон. Осем процента от всички продажби на кафе отиват в Тайландския фонд за слонове. За да създадат този уникален тип кафе, са спасени 30 домашни слона и техните роднини със семействата си.

Процесът започва със селекцията на най-доброто кафе в Тайландската Арабика, което расте на надморска височина от 1500 м. Слоновете ядат с охота кафеените зърна, които се отделят от храста, както е продиктувано от природата.


Добави коментар