Симптоми на ранна бременност

1226
Симптоми на ранна бременност

Мислите, че сте бременна? Ако сте нетърпелива, ето най-честите първи симптоми на бременност, които могат да започнат още през седмицата преди менструацията

Мислите, че сте бременна? Ако сте нетърпелива, ето най-честите първи симптоми на бременност, които могат да започнат още през седмицата преди менструацията. Ако вече сте усещате няколко, може би е време да се насочите към аптеката, за да вземете тест за бременност или да насрочите среща с вашия лекар.

Болка в гърдите

Гърдите ви могат да бъдат много нежни още седмица или две след зачеването. Вие произвеждате толкова много естроген и прогестерон в ранна бременност, че жлезите в гърдите започват да растат. Това води до задържане на повече течности и да ги усещате тежки, възпалени или по-чувствителни.

Спазми и болки в кръста

Много жени грешат тези общи ранни признаци на бременност за симптомите на ПМС, но всъщност може да са причинени от хормонални промени и растеж на матката. Когато става въпрос за спазми, това може да се дължи на процеса имплантация - когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към маточната стена. Матката може да се разтегне малко (оттук и спазмите), за да се подготви за по – голямото й разрастване през следващите девет месеца.

Леко кървене

Ако забележите, че вашият "цикъл" е доста по-кратък или различен от обичайния, това може да е признак на бременност. Когато оплодената яйцеклетка се имплантира около шест до 12 дни след зачеването, може да се появят петна - леко вагинално кървене. То обикновено е безобидно, но ако подозирате, че сте бременна, уведомете лекаря си.

Умора

През първите няколко седмици тялото ви работи 24/7, за да поддържа бременността, а умората е нормална реакция. Допълнителният прогестерон, произведен след зачеването, причинява повишаване на телесната температура, което от своя страна допринася за липса на енергия. Сърцето ви също изпомпва по-бързо, тъй като трябва да доставя допълнителен кислород в матката; това също може да ви накара да се почувствате отпаднали.

Гадене

Това явление може да започне до две седмици след зачеването, а причината е прогестеронът. Освен това може да забележите и запек или лошо храносмилане. Гаденето също е свързано с човешки хорион гонадотропин (HCG), хормон, който може да бъде открит в кръвта или урината на майката дори преди пропуснат цикъл.

Подуване

Не можете ли да закопчеете дънките си? Повишените нива на прогестерон забавят храносмилателната ви система и могат да доведат до подуване. Това се случва и по време на ПМС, но подуването изчезва след идването на цикъла. Ако подуването не изчезне, а няма цикъл, време е да направите тест.

Често уриниране

Може да си мислите, че честото уриниране идва по-късно, когато бебето натисне пикочния ви мехур, но допълнителният приток на кръв към бъбреците (който започва веднага) също ги кара да отделят повече урина.

Главоболие

Увеличаването на кръвния поток може да предизвика често, но леко напрежение и главоболие през първите няколко седмици при някои жени. Тези главоболия в началото на бременността също могат да бъдат стимулирани, ако не пиете достатъчно течности или ако сте анемични.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Добави коментар