Силвена Роу сподели свой здравословен проблем

409
Силвена Роу сподели свой здравословен проблем

Топ куринарката има наследствена гуша – заболяване, от което страда и нейната майка.

Силвена Роу разкри свой здравословен проблем - ексцентричният член на журито в "Мастършеф" живее с половин щитовидна жлеза, а другата половина на органа е била отстранена с операция, пише вестник Стандарт.

Топ куринарката има наследствена гуша – заболяване, от което страда и нейната майка. Заради него се наложило да легне под ножа на изявен хирург в Дубай, а сега редовно си изследва хормоните, за да държи заболяването под контрол. Само допреди две години звездата имала доста сериозен проблем с голяма бучка в основата на шията, която й пречела да преглъща, споделя самата тя във видео в канала й в YouTube. Оказва се, че Роу страда от тиреоидит на хашимото – нарушена функция на щитовидната й жлеза. Самата жлеза започнала да се уголемява. Именно заради това, когато за първи път се появява с кулинарното състезание, звездата ходи с високи яки, прикриваши бучката на шията й.

"Преди около две години, може да сте забелязали на първите епизоди, когато се появих в България, имах една топка. Аз имах гуша. Това е генетично – майка има гуша и постоянно си я изследва. Все пак се появявам по телевизията и като говоря тази топка се движете нагоре-надолу. Да не говорим, че вече ми беше и малко трудно да преглъщам – все едно бях глътнала топка за пинг-понг", разказва Силвена в свое видео. Заради въпросната бучка тя редовно ходела на прегледи при известен специалист в Дубай. Един ден той й казал, че е време да се оперира. "Бях доста наплашена, защото съм хипохондричка", спомня си готвачката.

Докторът не изключвал възможността да се наложи да премахне цялата й щитовидна жлеза. За щастие се оказало, че няма нужда от чак толкова крайна мярка и че може да мине само с премахване на половината от нея. Биопсията показала, че Силвена няма злокачествено заболяване, но медикът обяснил, че занапред тя ще трябва да пие лекарства, с които да поддържа хормоните си в норма. Кулинарката обаче решила да опита да си помогне с подходящо за заболяването й хранене и след няколко седмици се оказало, че няма нужда от хапчета, тъй като хормоните й били в норма.

Тя намалила глутена и сладкото и започнала да набляга на бразилските ядки, рибата, тиквените семки. Макар че не обичала солено, започнала да включва морска сол в менюто си, за да си набави достатъчно йод. Сега се чувствала прекрасно, а редовните изследвания, което си правела, показвали, че държи заболяването си под контрол. "Шест седмици след операцията направих изследвания и докторът каза: „Нямаш нужда от никакви хормонални добавки, ти си перфектна”. Защо? Защото ям коректно. До ден днешен си правя изследвания редовно и, да чукна на дърво, нямам нужда от добавки. Карам я с половин щитовидна жлеза", разказва Роу.


Добави коментар