Шест характерни грешки по време на диета

139
Шест характерни грешки по време на диета

Не-тата по време на отслабване

Излишните килограми и стремежът към постигане на идеални форми безпокоят голяма част от нежната половина на човечеството. В процеса на гонене на „перфектната фигура“ много от нас забравят, че здравето е по-важно от фигурата. Тази забрава е свързана с ключов момент при отслабването – съставянето на здравословен диетичен план.

Според диетолози, при спазването на правилната диета, загубата на тегло не бива да надвишава 1 кг на седмица. Така няма да нанасяте отрицателно въздействие върху организма си. Представяме ви някои от най-разпространените грешки по време на диета:

Отказ от любима храна: сложно е да се спазва диета, когато специалистите не ви позволяват да се наслаждавате на любимата ви храна. В такъв момент храната за част от отслабващите се превръща във фикс идея и смисъл на живота. За да се противопоставят на „сладките“ изкушения и да не изтощят организма си чрез строга диета, е желателно отслабващите да си позволяват нещо вкусно по свое разбиране от време на време.

Изключване на цели групи храни: мазнини, протеини, въглехидрати – това са важни за организма ни вещества. Диета, основана на пълното въздържание от една от тези съставки, може да нанесе сериозна щета на организма ви.
 

Пропускане на обяда: Пропускайки обяда, можете да се избавите от поглъщането на излишни калории, но в същото време до вечерята ще прегладнеете, а така повишавате риска от изяждане на храна в неконтролирано количество. Ако между обяда и вечеря ви закъркори стомаха, препоръчваме ви да хапнете нещо за закуска – кисело мляко, плодове и др.
 

Нискокалорична диета: Ако се стремите да свалите бързо килограми, една нискокалорична диета ще ви съблазни. При спазването на такава диета е необходимо да се замислите за последствията. Една нискокалорична диета дава на организма ви ограничено количество важни хранителни вещества. На ден приемайте минимум 1200 калории.

Хранене по график: Ако планът на диетата ви включва хранене на два-три часа, но все още не сте гладни, не бързайте да сядате на масата. Необходимо е да се научите да разчитате вътрешните сигнали –кога наистина сте гладни, за да ядете.
 

Преоценка на физическото натоварване: Физическите упражнения и диетата е желателно да се намират в хармония. Не компенсирайте изгубените по време на тренировката калории с прекалено голямо количество храна на следващото хранене. Помнете, че ако тренировката не е била тежка и продължителна, единственото, което ви е необходимо за възстановяване, е вода.
 Добави коментар