Седем хиляди майки длъжници на НОИ

84
Седем хиляди майки длъжници на НОИ

Институтът си търси шест милиона

Шест милиона дължат на НОИ майки, пуснали децата си на ясла и въпреки това взимали обезщетения за майчинство, предаде БНТ. Данните на института са за последните три години. Самите майки твърдят, че не са били уведомени, че схемата е противозаконна. Затова и оспорват връщането на майчинските заедно с лихвите.

НОИ търпи милиони левове загуби заради няколко хиляди майки. Сред тях е и Биляна Тончева от Враца, която хем си е получавала майчинските, хем е пращала малкия Божидар на ясла. Заради законовото нарушение Биляна трябва да върне всеки платен лев от НОИ обратно, а това са 2000 лева.

Повечето хора като Биляна молят за разсрочено плащане. В това положение са близо 7000 майки в страната. Умишлено или не, те собственоръчно са поставили подписа си под декларация, установяваща, че детето им не ходи на детско заведение. Защото това е главното условие да получиш майчински. Така дълговете към НОИ вече са 6 милиона и половина.

Майки се оплакват, че 240 лева майчински е нищожна сума, с което оправдават нарушението си. Някои обжалват. Други обвиняват НОИ, че не чете правилно закона. Но от началото на тази година и последният им аргумент е съборен. Защото ако допуснем, че в стария текст на закона има двусмислие, то с промяната вече става ясно, че в понятието детско заведение се включват и яслите.Добави коментар