Розовите романи вредят

44
Розовите романи вредят

Не са съвместими с модерните връзки

Макар близо половината от романите, купувани във Великобритания, да са именно в този жанр, идеализираните любовни истории в тях дават на читателите погрешни очаквания, твърди специалистката по връзките Сюзан Килиам, цитирана от БГНЕС.

Макар историите да са приятни и забавни, те дават нереални очаквания за живот с необуздани страсти и безоблачна бременност, допълва психоложката. Килиам критикува преди всичко разказите за секс не по взаимно съгласие и женските образи, които са "пробуждани" от мъж вместо сами да отговарят за собствените си желания.

"Голям брой от хората, които се подлагат на терапия, са повлияни от романтичните измислици", отбелязва тя. Килиам признава, че романтичните романи са изминали дълъг път и вече дават по-реалистична представа за света, но допълва, че "в тях все още има дълбоко усещане за бягство от реалността, за перфекционизъм и идеализиране.

Макар романтиката да е прекрасна основа за един роман, тя не е достатъчно силна основа за връзка, която да продължи цял живот", смята психоложката. Тя допълва, че има и още едно "тревожно различие" между специалистите по сексуално здраве и авторите на романтични романи.

"Ако трябва да го кажа направо, ние харесваме кондомите за предпазване и като контрацептивна мярка, а те не", заявява Килиам, която е автор на книгата "Новото удоволствие от секса". Тя дава за пример изследване, според което в само в един на всеки десет розови романи се споменава използването на презерватив. Тя смята, че има връзка между честото четене на любовни романи и негативното отношение към използването на презервативи.Добави коментар