Работещите майки са по-щастливи

71
Работещите майки са по-щастливи

И здравословно са по-добре

Майките, които си стоят у дома, създават впечатлението, че водят перфектен живот, тъй като могат да посветят цялото си време на децата. Ново изследване обаче сочи, че именно тези дами са по-склонни към депресия и е по-възможно да имат проблеми със здравето в сравнение с работещите майки, съобщава в. Daily Mail.

Изследователи от Университета в Северна Каролина са анализирали данни, събирани в продължение на 10 години (между 1991 г. и 2001 г.). Те разгледали интервюта, дадени от 1364 майки, които дали отговорите си скоро, след като родили децата си и десет години по-късно.

Според Черил Бюлер, водещ автор на изследването, в повечето случаи майките, работещи на непълен работен ден, не се различават от майките, които са заети в офиса по цял ден. И в двата случая те се радват, че могат да помогнат на семейството си, като работят, и се смятат за по-добри родители.

Дамите, наети на непълно работно време, съобщават за по-добро здравословно състояние и по-малко симптоми на депресия, в сравнение с майките, които си стоят у дома.

Анализът установил, че майките, които работят на непълен работен ден, участват също толкова активно в живота на детето, свързан с училището, колкото майките, които не работят.

В допълнение към всичко това изследователите твърдят, че майките, които са частично заети с работа, са по-чувствителни към децата в предучилищна възраст и търсят повече възможности за обучение на малките си деца, в сравнение с дамите, които не работят или са заети по цял ден, отбелязва novini.bg.Добави коментар