Пролетно почистване

169
Пролетно почистване

Да изхвърлим всичко излишно

От лекарствата и възглавниците до матраците и шампоаните – всичко си има някакъв живот. И колкото и да ни се иска той да е по-дълъг, не бива дори да чакаме те да станат негодни за употреба. Понякога ни изглеждат “като нови”, а всъщност им е дошло времето.

И не е задължително да се замисляме само през пролетта. Предлагаме ви кратък списък на някои от неизбежните ни домашни принадлежности и кога е най-добре да ги подменим с нови. Задължително!

Ограничете алергените
Сменяйте възглавниците всяка година

Естествените мазнини на тялото и косата се пропиват в материята на възглавницата след точно 1 година употреба, правейки я идеална среда за развитието на бактерии и прахови кърлежи, които могат да отключат алергия. Използването на протектори за възглавници може да удължи живота на вашата възглавница, съветва zdrave.bg.

Осигурете си достатъчно сън
Изхвърлете матрака след 5 до 10 години употреба


Добрите матраци осигуряват комфорт на вашето тяло в продължение на 9-10 години. Въпреки това експертите съветват да подменяте матраците си всеки 5-7 години, ако не спите добре. Тази теза се потвърждава и от скорошно проучване, което показва, че хората, подменящи леглата си всеки 5 години, спят значително по-добре и се оплакват по-рядко от болки в гърба.Стойте на прохладно и спестете пари
Поддържайте климатика правилно

С правилната поддръжка, която включва ежегодни прегледи от специалист, вашият климатик може съвсем спокойно да работи до 15 години, особено ако не го използвате през цялата година. Експертите препоръчват да проверявате филтрите му поне веднъж на всеки 6 седмици, особено когато времето е влажно. Най-добре е да изчистите филтъра или да купите нов в случай, че при оглед той е изцяло покрит от мръсотия или е станал непрозрачен за слънчевите лъчи.

Съхранявайте добавките и витамините само докато са в срок на годност
Сменяйте ги най-много на 2 години

Независими проучвания доказват, че повечето хранителни добавки запазват своите качества до 3 години след тяхното производство, ако се съхраняват на студено и сухо място. Извадете средно една година престой на продукта в магазина и получавате две години срок на годност в домашни условия. Следете за срока, още като ги купувате.

Не допускайте размножаването на бактерии в храната
Затова почиствайте правилно дъската за рязане


Важно е не колко стара е вашата дъска за рязане, а как я почиствате, за да избегнете размножаването на бактерии в храната. Решението да подмените дъската си за рязане с нова е обосновано, когато не харесвате нейния външен вид. Дори и дълбоко нарязаната дъска може да се поддържа чиста, ако след всяко нейно използване я измийте с препарат и гореща вода, след което нанесете разтвор от оцет и вода в съотношение 1:5 и я оставете така 5 минути. Изплакнете отново и избършете със суха кърпа.Опазете очите си
Сменяйте разтвора за лещи на 3 месеца

Веднъж щом разопаковате продукта, различни микроорганизми могат да контаминират бутилката, особено ако я оставите отворена. Това увеличава риска от инфекция. Ето защо, за да се предпазите, сменяйте разтвора си за лещи всеки три месеца.

Пазете се от инфекции
Не използвайте един грим повече от 6 месеца

Апликаторите, с които нанасяте грима за очи и сенките, са изложени многократно на бактериално замърсяване. Това става, докато нанасяте грима върху вашите мигли или във въздуха. След 6 месеца всекидневна употреба гримът става особено подходяща среда за размножаването на бактерии. Течните продукти, които не докосват очите, могат да бъдат използвани за период от две години, а сухите продукти за лице, като пудри и червила, обикновено имат срок на годност поне 3 години.

Поддържайте добра хигиена на устната кухина
Сменяйте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца

Специалистите препоръчват да заменяте старата си четка с нова на всеки 3-4 месеца. Износените и захабени четки за зъби не почистват толкова добре зъбните редици.

Лекувайте раните си по-бързо
Изхвърлете антибактериалните кремове след 1 година


След първата година от производството антибиотичната съставка на крема е все още запазена, но помощните вещества в мазилото започват да се развалят, което прави продукта по-малко ефективен.Добави коментар