Признаци, че раждането приближава

532
Признаци, че раждането приближава

Дори и вече да са станали майки, много жени не винаги могат да разберат кога започва раждането

Дори и вече да са станали майки, много жени не винаги могат да разберат кога започва раждането. Това е така, защото много от ранните признаци са неясни и погрешно се тълкуват: реални контракции ли са тези спазми или са резултат от лютото бурито, което ядохте снощи? Тази течност изтичане на водите ли е или просто урина?

Раждането, както и самото родителство, никога не е напълно ясно. Дали е време да се отправите към болницата или просто трябва да полежите?

Признаци, че раждането е след 24 до 48 часа

Увеличение на вагиналния секрет, възможно кафеникаво или розово на цвят.

„Бодеж“ или усещането, че бебето се спуска по-ниско в тазовата ви кухина. Теглото на вашето бебе вече не притиска диафрагмата и в резултат на това може да можете да дишате по-свободно.

Контракциите се усещат като стягане или втвърдяване на матката с възможни леки спазми.

Тъпа болка ниско в гърба, която идва и си отива.

Разхлабени и чести движения на червата.

Усещане за натиск или спазми в областта на таза / ректума.

Усещане за безпокойство / повишена енергия или подчертано чувство на умора.

Омекотяване, изтъняване или разширяване на шийката на матката.

4 знака, че започвате да раждате

Изтичане на водите

Вероятно сте имали кошмари относно този признак за раждане, който може да бъде в асансьора в офиса или ако сте на кино. Но само малко жени - 8 процента - съобщават, че сакът им с околоплодна течност се е спукал, преди да започнат честите контракции. Дори ако водата е изтекла, има вероятност да усетите само леко потичане, защото главата на бебето често предотвратява изтичането на твърде много течност.

Забелязвате кървене

По време на бременността шийката на матката остава затворена и запушена със слуз . Това е начинът на природата да предпази бебето си от инфекция. Но когато идва раждането, шийката на матката започва да се разширява и омекотява в подготовката за бебето, което води до слуз, която може да измери до чаена лъжичка и да изтече като петно. Този лигавичен секрет може да изглежда кафяв - от стара кръв - или розов.

 Имате силни, редовни контракции

Когато започне реалното раждане, контракциите започват като леки, нередовни спазми, които прерастват в редовни и по-болезнени с времето. Обикновено не можете да почувствате как вашето бебе се движи по време на спазъм или свиване. Контракциите бутат главата на бебето надолу, бавно изтънява и отваря шийката на матката.

Гърбът започва да ви боли

Ако сте като много бременни жени, гърбът ви може да боли от месеци. Но когато болката стане изключително силна, това може да е знак, че изпитвате "обратно раждане", което се случва с почти една трета от жените. Обикновено бебето се спуска по родилния канал с лице, притиснато към гръбначния стълб на майката, а в някои случаи, удряйки гръбнака. Това води до постоянна болка, която може да продължи към корема, но най-вече е концентрирана в гърба.

Признаци на истинско срещу фалшиво раждане

Трудно може да се разбере кога тези контракции са истинските. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да разберете дали всъщност сте в раждане или изпитвате фалшиви симптоми на раждане.

Контракциите на Бракстън Хикс - наричани още „фалшиво раждане“ - са различни от контракциите, които ще почувствате при раждането: 

- Те са нередовни и след време ще отшумят.

- Те няма да увеличават силата или честотата си.

- Ще отшумят, ако се разходите малко.

- Ще почувствате болка в долната част на корема, а не в долната част на гърба.

- Всяка болка в долната част на гърба, която чувствате, не е постоянна.

Кога трябва да отидете в болницата?

Първото раждане обикновено е дълъг процес. Най-ранните болки са известни като продромални, латентни или ранно раждане. Тази фаза може да продължи ден или два или може да започне и след това да спре. Измервайте контракциите от началото на едната до  началото на следващата (не до края). Когато контракциите ви са редовни и силни и идват на всеки четири до пет минути в рамките на един до два часа, трябва да се обадите на акушерката или лекаря.

Ако това не е първото ви раждане, обадете се на вашия лекар, когато контракциите ви са на 10 до 15 минути. По принцип второто раждане има тенденция да е наполовина по-дълго от първото.

Освен да определите времето на контракциите си, помислете колко далеч сте от болницата и ако изпитвате повече болка, отколкото смятате, че е нормално, незабавни тръгнете.

Всяка бременна жена, която изпита някое от следните състояния, трябва незабавно да се свърже с лекаря:

Изтичане на водите

Силно вагинално кървене

Липса на движение от бебето

Подуване на лицето и ръцете

Замъглено зрение

Тежки главоболия

Виене на свят

Интензивна болка в стомаха /корема

Внезапно наддаване на тегло (повече от четири килограма за седмица)

ПрипадъциДобави коментар