Признаци, че не пиете достатъчно вода

601
Признаци, че не пиете достатъчно вода

Чуваме го по цял ден, всеки ден: повечето от нас не пият достатъчно вода

Чуваме го по цял ден, всеки ден: повечето от нас не пият достатъчно вода. Знаем, че това е важно, но по една или друга причина, не успяваме да го превърнем в приоритет.

Средно тялото за възрастните е съставено от между 55-60 процента вода, което е индикация, защо е толкова важно да попълваме тези жизненоважни запаси. Реално, когато дехидратираме телата си, подобно на нашите коли, изпращаме ясни предупредителни знаци, че трябва да проверим нивата на течността. Ако това се случи, важно е да направите всичко, за да възстановите запасите.

Ето някои от симптомите, свързани с недостатъчния прием на вода. 

Суха кожа

Нормално е кожата ни да се променя със сезоните. През зимните месеци тя може да изглежда сива и безжизнена, а това означава, че има нужда от себум (масло) и трябва да бъде овлажнена. Но ако наблюдавате това с вашата кожа по всяко време на годината, помислете дали пиете достатъчно вода.

Сухи и лепкащи устни и прекомерна жажда

Ясно е, че ако не сте пили достатъчно вода, устата и езикът ви може да са допълнително сухи и лепкави, но някои хора наистина могат да пропуснат този знак. Така, ако усещате постоянна жажда, това е ясен признак на дехидратация. 

Заслужава да се спомене обаче, че сухата уста и засилената жажда могат да бъдат знак за нещо по-сериозно. Ако симптомите ви не са се подобрили след няколко дни рехидратация, консултирайте се с вашия лекар.

 

Често главоболие

Това е едно от най-лошите усещания. Главата ви пулсира и с всяка изминала минута можете да усетите как се влошава. Освен това концентрацията е трудна и не можете да се мотивирате. Пийте вода и вижте дали симптомите няма да се подобрят.


Постоянна умора

Ако спите достатъчно и успявате да си почините, но усещането за умора е непреодолимо, може да е знак, че сте дехидратирани. Умората може сериозно да повлияе на способността за концентрация и да ви направи отнесени и замаяни.

Качвате килограми

Вярвате или не, напълняването може да е знак, че не пиете достатъчно вода. Проучванията показват, че консумацията на по-малко от 500 мл вода може да засили метаболизма с до 30%. Затова не е изненадващо, че много здравни и уелнес експерти поставят консумацията на вода сред съветите си за отслабване и поддържане на тегло.

Имате запек

Доказано е, че тялото ви се нуждае от течности, за да може да прекара храната през храносмилателния тракт. Ето защо ако не приемате достатъчно течности, може да страдате от хроничен запек. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да пиете много вода през целия ден, за да предотвратите храносмилателните неволи.

Имате мускулни крампи

Това е доста неприятно усещане, а и доста болезнено. Обикновено хората се опитват да се разтягат или да използват техники за масаж, за да облекчат симптомите, но това, от което наистина имате нужда, може да е просто вода.

Въпреки че има някои разногласия по този въпрос, някои изследвания показват връзка между дехидратация и мускулни спазми, но все пак се замислете по колко приемате.Добави коментар