Почитаме покровителката на майките

68
Почитаме покровителката на майките

На 24 ноември църквата почита паметта на Св. великомъченица Екатерина.

Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия по времето на император Максимиан. Тя получила блестящо образование, изучила работите на най-видните философи и учени. Заявила на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.

Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството и я изпратила при един отшелник, който я посветил във вярата. Екатерина се срещнала с тогавашния император и се опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Тя успяла да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, които впоследствие били убити и обявени за мъченици.

Екатерина влязла в диспут с езически жрец, но въпреки че го спечелила, била осъдена на смърт и жестоко убита. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница и посечена с меч, разказва вестник Стандарт. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.

Света Екатерина е покровителка на майките. В деня й жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие. Днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тина.
Добави коментар