Плачът е полезен за сърцето

82
Плачът е полезен за сърцето

Плачът не само успокоява, но и регулира сърдечния ритъм

Плачът не само успокоява, но и регулира сърдечния ритъм, съобщи вестник "Дейли мейл", позовавайки се на австралийски учени. Известно е, че сълзите помагат за справяне и възстановяване от трудни ситуации, пише изданието, цитирано от БТА. Това се обяснява с психологични или биологични промени, с изхвърляне на токсини. Учените от университета на Куинсланд са решили да проверят това.

Екипът, ръководен от Леа Шарман, е работил със 197 жени, гледали тъжно или неутрално видео 17 минути. Учените са предпочели жени, защото те са по-склонни да плачат от мъжете. От 132-те участнички, гледали разстройващ клип, 71 се разплакали. Останалите останали спокойни. След това учените подложили участничките на физически стрес - потапяне на ръката в ледена вода, докато издържат.

През целия експеримент било следено дишането и сърдечният им ритъм. Проби от слюнката послужили за измерване на хормона на стреса кортизол. Резултатите показали, че "ревлите" поддържат стабилно дишане, а пулсът им се забавя, докато при другите дишането се учестява. Разлика в кортизоловите нива и издръжливостта към болка нямало. "Това предполага, че плачът помага общо за поддържане на биологична хомеостаза", обясняват авторите на изследването.

Хомеостаза е процес на поддържане на постоянна вътрешна среда, включително сърдечен ритъм и кръвно налягане. Възможно е плачът да успокоява именно чрез забавяне на дишането и регулирането на пулса. В реалния живот обаче - например при загуба на близък или раздяла, плачът може да предизвиква различни биологични реакции.

Добави коментар