Петдневна диета забавя стареенето

136
Петдневна диета забавя стареенето

Зеленчукови супи и чай от лайка залъгват глада

Петдневна диета със силно ограничени калории удължава живота, като засилва имунната система, намалява иска от сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, съобщи в. “Дейли телеграф”. Диетата е разработена от специалисти от университета на Южна Калифорния. Тя ограничава калориите до една трета от нормалното, като разчита на зеленчуковите супи и чая от лайка.

Някои хора е добре да я спазват всеки месец, но за други е достатъчно веднъж на три месеца или на половин година. Определяща е обиколката на талията и здравословното състояние.

Същият екип миналата година откри, че гладуването регенерира имунната система и е много полезно за здравето в дългосрочен план. Тъй като за много хора обаче то не е препоръчително, учените са създали диета, която има същия ефект. “Лично аз пробвах и двете и имитиращата диета е много по-лесна за спазване, а и много безопасна, каза ръководителят на екипа проф. Валтер Лонго, цитиран от вестник "Монитор".

През първия ден на диетата са разрешени 1090 калории - 10 процента протеини, 56 процента мазнини и 34 процента въглехидрати. От втория до петия ден калориите намаляват до 725 като съответно разпределението им е - 9 процента протеини, 44 процента мазнини и 47 процента въглехидрати.

При изпитанията на диетата с хора биомаркерите за остаряване, диабет, рак и сърдечносъдови заболявания намалели до три месеца. Телесните им тлъстини също са намалели. Участниците се хранели нормално 25 дена от месеца, независимо дали хранителните им навици са били добри или лоши.

При изпитанията с мишки диета е повишила броя на регенеративните стволови клетки в органите им, включително и в мозъка. Там се увеличили новите неврони, допринасящи за по-добра памет и учене. При мишките на средна възраст диетата намалила случаите на рак, възпаленията, забавила загубата на костна маса, подобрила когнитивните способности, засилила имунната система.

Според учените ефектът от диетата се дължи на факта, че ограничаването на калориите намалява количеството на хормон, който е свързан с растежа и със склонността към рак. Той препрограмира тялото да старее по-бавно.Добави коментар