„Перфектните“ снимки в Instagram ни правят нещастни

27
„Перфектните“ снимки в Instagram ни правят нещастни

Тънка талия, дълги крака, големи очи и перфектен тен. Ако отворите Instagram, виждате само и единствено това

Тънка талия, дълги крака, големи очи и перфектен тен. Ако отворите Instagram, виждате само и единствено това. За всички ни е ясно, че повече от 90% от селфитата онлайн са минали старателна обработка, за да изглеждат хем естествени, хем перфектни, хем да не им личи, че са редактирани. Обработката на снимките обаче, освен че води след себе си много харесвания, има един друг ефект. Прави авторите на снимката нещастни, съобщава Darik News:

Лошо настроение

Хубавото селфи е страхотен инструмент за добро впечатление в интернет. Проучване, направено през 2015 г., установява, че процесът на обработката на снимки натъжава авторите им. Нещо повече - той намалява самочувствието им и ги кара да усещат тревожност.Чувство за незначителност

Селфитата, които гледаме онлайн, са наистина перфектни. Според психолози, въпреки че хората, разглеждайки снимки на други, знаят, че те са редактирани, често съпоставят образа от снимката със себе си, което ги кара да се чувстват несигурни и неодовлетворени от самите себе си и постиженията, които имат.

Обратен ефект

Проучване от 2019 г. показва, че хората, които често публикуват свои селфита онлайн, всъщност не са по-харесвани от другите, които не публикуват. Нещо повече - те най-често са по-малко успели, по-несигурни и по-страхливи от другите. Според автора на изследването, Кристофър Бари, причината за публикуването на селфита, най-често е нуждата да заявят себе си като значими.

Добави коментар