Пералнята и прогресът

67
Пералнята и прогресът

Защо машината е негов символ в Индия?

Бързо развиващата се икономика на Индия дава на хората удобства, които никога досега не са имали. Пералните са един от елементите на прогреса.

Именно заради него една каста – добите, губи битката от машините. Социалната група, която от векове се занимава с пране на дрехи, през последните години остава почти без препитание, съобщава Нова телевизия.

200 перачи и техните семейства работят в най-голямата пералня на открито в центъра на Мумбай. Тук, жителите на града изпращат мръсните си дрехи, за да бъдат изпрани и изгладени и то срещу съвсем скромна сума.

Добите перат дрехи от повече от 100 години. Техниката, която използват, също е стара. И далеч не е модерна - затънали до колене в сапунена вода, те удрят прането в камъни. После го сушат на опънати жици. А накрая го разнасят по домовете, хотелите и дори болниците.

Ахмед допълва, че с машината е доста по-удобно и по-евтино, защото не се налага да плащаш на някого, за да ти пере дрехите. И тъй като индийската икономика се носи напред, доходите се увеличават.

Разрастващата се средна класа започва да купува бяла техника. В същото време много хора зарязват традициите и се възползват от услуга, появила се през 2008 г. - химическо чистене.

Тъй като модерното и организирано пране, чистене и гладене превзема сектора, добите са разтревожени. Те се страхуват, че дългогодишната традиция за пране на открито съвсем скоро ще остане само туристическа атракция.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар