Първите дами

46
Първите дами

Изложба на тоалетите им в САЩ

"Първите дами" – това е името на нова изложба, която беше открита в музея Смитсониън във Вашингтон. Тя включва тоалети и лични принадлежности на нежните половинки на президентите на Съединените американски щати, като сред експонатите има и вещи на съпругата на първия държавен глава на САЩ Джордж Вашингтон.

В изложбата "Първите дами" са включени 26 рокли и над 160 други вещи. Сред тях - портрети, лични принадлежности и порцеланови съдове. Тоалетите са част от близо 100-годишната колекция на Националния исторически музей Смитосониън, която през годините не спира да се разраства. Показани са предмети, собственост на нежната половинка на първия президент на САЩ - Марта Вашингтон.

В изложението има вещи и на Розалин Картър, Мери Тод Линкълн, Джаки Кенеди и на настоящата първа дама Мишел Обама. В експозицията може да се види още дълга вечерна рокля на съпругата на 30-ия президент на САЩ Грейс Кулидж и жълтата копринена рокля на Жаклин Кенеди, с която е била на първата си официална вечеря през 1961 година. Представени са тъмно синя рокля на Елеонор Рузвелт и тоалети, носени от Нанси Рейган, Лаура Буш и Мери Линкълн.

Изложбата разглежда неофициалната, но важна роля на Първата дама и начините, по които различните жени са се приспособили към тази титла, за да дадат своя принос към обществото и управлението на президента.Добави коментар