Памперсите са голям екопроблем?

171
Памперсите са голям екопроблем?

Разграждат се за 500 години и увреждат почвата

Въпреки че са голямо улеснение за съвременната жена, памперсите са и най-големият екологичен проблем при битовите отпадъци, пише белгийският вестник "Либр Белжик".

Според данните, цитирани от изданието, този вид еднократни бебешки гащи не подлежат на преработка, разграждат се за период от 200 до 500 години и увреждат почвата.Химикалите, които те съдържат, са в състояние да погълнат течност, 200 до 300 пъти по-голяма от тяхното тегло, т.е. един грам химикал абсорбира до 300 грама течност. От раждането на едно бебе до неговото израстване се употребяват по около 6000 памперса.

Цитираната статистика показва, че в днешни дни на сметищата са изхвърлени около 5 000 000 тона много бавно разлагащи се памперси, съобщава profit.bg.

В Англия за обработката на този отпадък годишно са необходими по 67 милиона лири. Сред отрицателните страни на еднократното детско бельо се посочва и това, че с използването му децата по-бавно придобиват основни хигиенни навици, без да е изследвано достатъчно влиянието върху здравето им.

Последвайте ни и във Фейсбук.Добави коментар