Отслабни с въглехидрати

464
Отслабни с въглехидрати

И поддържай лесно свалените килограми

Колкото и невероятно да звучи, спазването на хранителен режим, основан на приема на определени видове въглехидрати, може да спомогне за поддържането на ниски стойности на телесното тегло. Този определен вид въглехидрати са полизахаридите, които се съдържат в нишестето, скорбялата и др. За да бъде обаче отчетен резултат от полизахаридите, трябва да се намали консумацията на моно и дизахариди, каквито например са глюкозата и бялата захар.

Според редица проучвания, хората, в чието меню присъстват въглехидрати, по-лесно поддържат теглото си в нормални граници за продължителен период от време, в сравнение с тези, които напълно ги изключват, пише zdrave.bg. Препоръчително е около 60% от енергията, необходима на тялото през деня, да се набавя от въглехидрати.

В какво се крият основните ползи от консумацията на въглехидрати, когато на дневен ред е темата отслабване:

- Въглехидратите неутрализират чувството за глад бързо – става дума за това, че веднъж попаднали в храносмилателната система, те набъбват и създават усещането за ситост. В същото време намаляват количеството на консумираната по принцип храна.- Въглехидратите, и по-точно полизахаридите, се преработват бавно от храносмилателната система, което води до редки изблици на чувството за глад;

- Незаменима е ролята им, която те изпълняват и по отношение на стойностите на кръвната захар в тялото. Бавната им преработка и абсорбция в кръвта спомага стойностите на кръвната захар да се поддържат на еднакви нива без резки промени.

- Въглехидратите също така спомагат за по-бързото усвояване на мазнините. След преработката им мазнините също носят на тялото енергия, а не се натрупват под формата на мастни депа.

- Особено по време на диета, въглехидратите играят важна роля за правилното храносмилане, а оттам водят и до редовното прочистване на червата и тялото. За целта е необходима редовна консумация на пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, различни бобови култури и ядки.Добави коментар