Опасна красота

96
Опасна красота

Петте най-вредни козметични продукта

Химикали, тежки метали, бактерии и други опасни съставки ни тровят чрез козметиката, пише сп. Форбс. Вижте кои са най-опасните козметични продукти:

Живак в кремовете

Миналата седмица в САЩ откриха опасни нива живак във вносни кремове за тяло. Повечето от тях са произведени в Китай, Индия и Мексико. Най-опасни са кремовете за избелване на кожата и тези срещу стареене. Етикетите понякога не го крият, на тях живакът е изписан като „живачен хлорид“ или просто като живак (mercury).

Олово в червилата

Някога мислехме, че това е градска легенда, но федералните власти в САЩ са открили олово в 100% от червилата, които са тествали и то в големи количества в някои от случаите.

Сред марките, които са дали положителен тест, са дори реномирани марки като L’Oreal, Revlon, Avon и Cover Girl, и дори в много скъпи марки като Dior и M.A.C. Пет от червилата с най-голямо съдържание на олово са произведени от L’Oreal USA.

Дори марката Burt’s Bees, която се рекламира като „естествена козметика“, е дала положителна проба, като е била някъде по средата на таблицата за количество. От Форбс напомнят, че няма такова нещо като допустимо „съдържание на олово“ - оловото в козметиката е напълно недопустимо.Бактерии в очната линия

И това се случва, ако очната линия престои дълго време. От Optometry са намерили бактерии в 33% от използваните очни линии, които са тествали. Бактериите влизат в нея от окото ви, вие ги пренасяте през четчицата.

Не става въпрос за невинни бактерии, а за стафилококи и стрептококи. Намерени са били и гъбички, съобщава profit.bg. По принцип, производителите казват, че очната линия е „безопасна“ до 3 месеца след отварянето. Само че тестваните в изследването са били на по-малко от 3 месеца. В тази връзка ето няколко съвета за очната линия:

- съхранявайте я на хладно място

- не я ползвайте повече от 2 месеца

- не слагайте повече от два пласта, защото ще раздразните окото

- не си слагайте очна линия, докато шофирате

Тези 3 вида козметика са с най-голям риск, но има и още 2, които се споменават от експертите.Формалдехид в продуктите за изправяне на коса

Формалдехидът е канцерогенно вещество и въпреки че се съдържа в ниски количества в тези продукти, не се препоръчва да ги ползвате по-често от няколко пъти в годината.

Гримовете от минерали

Те се рекламират като естествен грим, но проблемът е, че са във вид на пудра. При пудрата има опасност от вдишване в белите дробове. Замислете се над това - когато строителни работници работят с материал под формата на пудра, те винаги носят маски, за да не го вдишват.Добави коментар