Нова измама с майчинство

146
Нова измама с майчинство

Пловдивска фирма само с бременни служителки

Нова схема за източване на стотици хиляди левове от бюджета разбиха данъчните в Пловдив. Местна фирма, която не е развивала реална дейност, назначила 26 бъдещи майки на трудови договори и ги осигурявала на максималния доход. След раждането жените получавали по 800 лева майчинство, а фирмата прибирала останалите 1000 лева. Това е първи случай на подобна измама, но не е единствен, категорични са данъчните.

Проверката на данъчните във фирма „Стенчо ЕООД" започнала след подаден сигнал от НОИ, предаде БНТ. От там се усъмнили в дейността на дружеството, защото всичките 26 служителки са били бременни. Когато в осигурителния институт завалели болнични, от там сезирали и данъчните.

Оказало се, че миналата година фирма „Стенчо" ЕООД е наела безработни жени в напреднала бременост от цялата страна, за да публикуват рекламни съобщения в интернет. Бъдещите майки били назначени на трудови договори със задна дата и заплати от 1600 до 2300 лева. При проверката на данъчните обаче станало ясно, че фирма „Стенчо" ЕООД съществува само на документи и цялата й дейност е фиктивна.

Тъй като в НОИ е подавана информация за осигурителния доход на жените, някои от тях все пак са получили майчинство за един или два месеца. Сега осигурителният институт ще си търси парите обратно от фирмата. Това не е единствен случай на подобен тип измами - категорични са данъчните. От НАП разследват още две фирми за подобни схеми за източване на пари от бюджета.

Оказа се, че схемите за осигуряване на висок доход преди майчинството са изключително популярни и много от пловдивските майки знаят за подобни случаи. Всички наети служителки от фирма "Стенчо" ЕООД вече са майки. От НАП отказаха да ни дадат името дори на една от тях. Жените са разпитани от икономическа полиция и материалите ще бъдат предадени на прокуратурата.
 Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjzg'"(){}:/1zqjzg;9

Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjzg'"(){}:/1zqjzg;9


  • 1

Добави коментар