Нова диета бори излишните килограми, но и лекува

396
Нова диета бори излишните килограми, но и лекува

Тя изисква да не се яде нищо цял ден, а на следващия да се яде без ограничение на видовете храни

Нов вид ограничаване на храненето може да е по-полезно от традиционните диети, сочи изследване в САЩ. То изисква да не се яде нищо цял ден, а на следващия да се яде без ограничение на видовете храни. Този тип диета е толкова ефективен, колкото ограничаването на приеманите калории, но се оказва по-лесен за спазване, пише британският Телеграф.

Изследването на 60 доброволци в САЩ показало, че хората, които се хранят през ден, но без ограничение на видовете храна в деня за ядене, имат по-добри сърдечно-съдови показатели след четири седмици в този режим. Кръвното налягане на спазващите новия вид диета било спаднало, както и пулса им.

Освен това, храненето през ден не носи някои негативи на традиционните диети, като намаляване на минералите в костите и броя на белите кръвни телца. Като резултат от храненето през ден, следващите тази диета поели с 37 процента по-малко калории, отколкото при нормалния си режим на хранене.

Според учените, провели изследването, между 10 и 14 дни в началото на този тип диета, участниците изпитвали голям глад през дните без храна. След този период организма се настройвал на новите режими на метаболизъм и спазването на диетата било по-лесно. За да улеснят привикването, специалистите призовават в началото да се пропускат само закуската и обяда, но вечеря да се яде, дори когато е ден за гладуване.

Едва след нагаждането на организма, можело да следват пълни 24 часа без храна. По време на деня за гладуване трябва да се пие вода; кафе и чай също са позволени, както и всяка напитка, която не е подсладена, дори с използван изкуствен подсладител, защото това предизвиква усещането за глад. На хората с диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания такъв тип диета е противопоказна, казват специалистите.

Добави коментар