Ноктите говорят: могат да разкрият и рак

1269
Ноктите говорят: могат да разкрият и рак

Деформацията на ноктите е един от симптомите на емфизем

Специалистите твърдят, че състоянието на ноктите разкрива различни здравословни проблеми – на белите дробове, бъбреците, черния дроб, артрит, дефицит на витамини и минерали, физически стрес, недохранване, рак и други. При анемия и псориазис, например, върху ноктите се образуват ямички.

Избледняването на половината от нокътя говори за намаляване равнището на албумин в кръвта, пише в The Deccan Chronicle. При недостиг на кислород ноктите посиняват. А при инфекциозен ендокардит започват кръвоизливи на кожата под ноктите. Експертите твърдят още, че при недостиг на витамини, калций и белтъци в храната ноктите нерядко стават чупливи, а заради дефицит на желязо – вдлъбнати.

Експертите разказаха и за млада жена, у която бе откриха рак, след като при маникюрист бе посъветвана да се обърне към лекар. Деформацията на ноктите е един от симптомите на емфизем, посочва БГНЕС.

Малките пък ямички могат да се образуват при екзема и артрит. Хоризонталните линии (линиите на Бо) върху ноктите са признак на физически стрес. Те се появяват и след химиотерапия.

Добави коментар