Нетърпеливите жени остаряват по-бързо

79
Нетърпеливите жени остаряват по-бързо

Оттук насетне биволско спокойствие и търпение като за двама!

Любопитно откритие направи екип от учени от Сингапур, Швейцария и САЩ. Те успяха да открият пряка връзка между бързото остаряване и нетърпеливостта на жените.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Кратко резюме ни дава част от есенцията му, публикувано в Medical Xpress.

Според учените дължината на теломерите на левкоцитите при младите жени, които са проявили повишена нетърпеливост по време на психологически тест, е по-къса, в сравнение с по-търпеливите представителки на нежния пол.

Теломерите представляват крайни фрагменти на хромозоми и изпълняват защитни функции. С напредването на годините те стават по-къси. Като резултат размерът им оказва влияние върху биологическата възраст на организма.

В изследването са взели участие 1158 китайски студентки и студенти на възраст 21-22 години.

Любопитно било, че учените им предложили да дадат кръв срещу заплащане. Последното можело да бъде получено по два начина - веднага, но тогава то било по-ниско, или след известно време - сумата била по-голяма. Именно по този начин учените определили търпеливостта на участниците в експеримента.

Връзка между бързото остаряване и нетърпеливостта през юношеските години обаче не е открита.

Специалистите отбелязват, че засега не могат да обяснят каква е причината за връзката между бързото стареене на жените и нетърпеливостта им, но такава има.Добави коментар