Неблагоприятните последици от недоспиването

110
Неблагоприятните последици от недоспиването

Недоспалите са с 60% по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето, съобщава dir.bg.

Данните са от изследването на екипа на проф. Пол Гринграс от лондонския "Кингс колидж". Били проучени медицинските показатели на 2000 възрастни британци, от които станало видно, че 40 на сто от тях спят по-малко от 6 часа в денонощието. Едва 17% от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън, пише в. "Сън", цитиран от БТА.

Недоспалите се оказали с 60% по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта. Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.

По думите на проф. Гринграс недоспиването влияе на човешката ДНК по същия начин, както и останалите външни фактори - храненето, нивата на стрес, тютюнопушенето. Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.

Добави коментар