Най-влиятелните чернокожи жени

314
Най-влиятелните чернокожи жени

В света

Най-влиятелната чернокожа жена в света, според списание Форбс, е първата дама на САЩ Мишел Обама. Най-богата е телевизионерката Опра Уинфри, пише profit.bg.

Вижте кои са най-силните чернокожи жени в света:

1. Мишел Обама, първа дама на САЩСъпругата на Обама се занимава с благотворителност, с кампании срещу затлъстяването на населението и е известна с добрия си стил на обличане.

2. Бионсе, поп звездаБионсе наскоро стана на 30 години. Тя е омъжена за един от най-успешните музикални продуценти и хип хоп звезда - Джей Зи. Очаква първото си дете. Тя има 16 награди Грами.

3. Опра Уинфри, ТВ водещаПрез май Опра постави край на най-успешното ток шоу в света. Тя е най-богатата чернокожа жена в света - има 2.7 млрд. долара, които е направила сама.

4. Урсула Бърнс, изпълнителен директор на XeroxЗапочва работа в компанията като стажант през 1980 г. Издига се до вицепрезидент през 2000 г. и главен изпълнителен директор през 2009 г. Тя е дипломиран инженер от Columbia University.

5. Хелън Гейл, изпълнителен директор на CARE USAТова е хуманитарна организация, която развива дейност в 87 държави. Гейл започва кариерата си в Националния център по заразни болести на САЩ през 1984 г. Работила е и във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

6. Елън Джонсън - Сирлийф, президент на ЛиберияЗавършила е икономика във Харвард. Тя е първата жена президент в Африка.

7. Нгози Окондьо-Ивеала, министър на финансите на НигерияТя напусна поста си на директор в Световната банка, за да стане министър на икономиката в Нигерия. Тя заемаше този пост и между 2003 - 2006 г.

8. Нонулеко Ниембези-Хейта, изпълнителен директор в ArcelorMittalЮжноафриканката е начело на операциите за страната си в ArcelorMittal. Тя заема този пост от 2008 г. Тя е и в борда на директорите на SE Securities Exchange.

9. Риса Лавизо-Мурей, изпълнителен директор на Robert Wood Johnson FoundationЗавършила е Харвард и ръководи най-голямата здравна организация в света, която годишно разпределя над 400 млн. долара. Тази година основните цели на фондацията са борба със затлъстяването и пристрастяването към тютюнопушенето.Добави коментар