Най-влиятелната е Меркел

66
Най-влиятелната е Меркел

Forbes състави списък на най-влиятелните жени в света

Германският канцлер Ангела Меркел оглави списъка на най-влиятелните жени в света на авторитетното американско списание Forbes, предаде Ройтерс.

На второ място е държавният секретар Хилари Клинтън, която имаше шансове да победи президента Обама в битката за номинацията на демократите през 2008 г., а на трето - бразилската президентка Дилма Русеф.

В списъка има и представителки на бизнеса, на медиите и развлекателната индустрия. Той отразява “разнообразните и динамични пътища, които днес извеждат жените до властта”, било то като лидери на цели държави или като жени, които открояват основните въпроси на нашето време, казва Мойра Форбс, президент и издател на Forbes Woman.Сред стоте жени, избрани от Forbes, има осем държавни глави и 29 изпълнителни директори. Средната им възраст е 54 години, а парите, които контролират, възлизат на 30 трилиона долара. Двайсет и две от избраничките не са омъжени.

Те са влиятелни в различни сфери, благодарение на способността си да изграждат връзки, да обединяват хората около организациите, за които отговарят, в страните, които ръководят, заради каузите, за които се борят и благодарение на своята
индивидуалност.


В първата петица влизат още шефката на ПепсиКо Индра Нуи и главният оперативен директор на Фейсбук Шерил Сандбърг. На 11 и 12 място в списъка са певицата Лейди Гага и назначената неотдавна за главен редактор на "Ню Йорк таймс" Джил Ейбрамсън.

Гага, която е на 25 години, е и най-младата от дамите в списъка, а най-възрастната е 85-годишната британска кралица Елизабет Втора, която е на 49 място.

Първата дама на САЩ Мишел Обама, която миналата година бе начело на класацията, тази година е останала на осмо място.Добави коментар