Най-популярните ментета

155
Най-популярните ментета

Дори Виктория Бекъм си купи чанта - менте

Докато поклонниците на iPhone гадаеха какво ще представлява iPhone 5, в Китай вече се продаваше негово менте... Една красноречива илюстрация за бизнеса с ментета. Годишният обем на тази търговията се оценява на 600 млрд. долара, пряко ощетяващи компаниите производители.

От парфюми и компютри до шоколад и обувки - няма стока, която да не може да бъде фалшифицирана. Но все пак и тук има повече и по-малко популярни стоки, пише profit.bg. Forbes представя ментетата, на които най-често можете да попаднете:

1. Банкнота от 50 евро

Фалшификаторите обичат еврото и най-вече банкнотата от 50 евро. Според последния доклад на ЕЦБ, почти половината от заловените фалшиви банкноти са с този номинал (43.5%), следваща по-популярност е 20-евровата банкнота, а трета - тази от 100 евро.

Но едва ли можете да направите много, за да се предпазите. Все по-често ментетата се разпознават по качеството на хартията, а не по водния знак. При оригиналните банкноти хартията е изработена от лен и памук, за да издържи многократните прегъвания. Тази на фалшификатите има различен състав и се износва доста по-бързо.

2. Запалки Zipo

Цена на оригинала в САЩ: от 14.95 долара и нагореВсяка година в американския град Брадфорд се произвеждат 12 млн. оргинални запалки Zipo. А в Китай- поне толкова ментета. Едните струват около 15 долара в САЩ, другите- около 2. А най-лесният начин да ги отличите е пожизнената гаранция, която компанията производител на оргинала дава.

3. Кашкавал Emmentaler Switzerland

Цена на оргинала в САЩ: от 7.99 долара и нагоре за 225 грЕментал можете да видите във всеки магазин, в което няма нищо незаконно, тъй като той не е регистрирана търговска марка. Но Emmentaler Switzerland, произвеждан в кантона Берн, си е търговска марка.

Специфичното на този кашкавал е, че се произвежда по специална рецепта и само от мляко на алпийски крави, получено през пролетта и есента. Всяка година се произвеждат над 3000 т Emmentaler Switzerland менте.

4. Чанти Louis Vuitton

Цена на оргинала в САЩ: от 650 долара нагореСпоред неофициалната статистика, само 1% от продуктите, украсени с вензела LV, не са фалшиви. Модната къща харчи по над 15 млн. евро годишно за борба с подправените стоки с нейното име, но обемът на ментета се измерва в тонове.

Дори Виктория Бекъм не е застрахована - на светско парти тя се появи с чанта Louis Vuitton, за която едва по-късно разбра, че е фалшива.

5. Обувки UGG

Цена на оргинала в САЩ: от 120 долара нагореМентетата на нашумялата от няколко години марка се увеличиха с 245% през 2009 г. По данни на компанията само през 2010 г. са заловени 244 000 обувки менте - различни модели и разцветки, а още 304 000 бяха свалени от продажба в eBay и Amazon.

Измамниците стигнаха до там, че копираха с абсолютна точност оргиналния сайт на UGG и изложиха в него стоката си.

6. Часовници Rolex

Цена на оргинала в САЩ: от 4000 долара нагореВсяка година компанията произвежда по 1 млн. часовници, всеки със сертификат. Подправените пък са около 40 млн. броя, което нанася щети на поризводителя за около 600 млн. долара.

7. Парфюм Chanel № 5

Цена на оргинала в САЩ: от 95 долара нагореПрез 2011 г. най-популярният аромат в Европа и четвърти по популярност в САЩ, навърши 90 години. Което обяснява и интереса към него на производителите на ментета.

Всеки трети закупен Chamel № 5 в света е менте, показват данните на Британската група за противодействие на контрабандата. При това фалшификатите се предлагат не само на улицата, но и в козметичните магазини.

Най-продаваните ментета може да видите тук.Добави коментар