Най-добрите витамини и добавки за борба със стреса

227
Най-добрите витамини и добавки за борба със стреса

Стресът може да бъде остър или хроничен и да доведе до умора, главоболие, разстроен стомах, нервност и раздразнителност или гняв

Въпреки че всекидневно сме изправени пред различни стресови ситуации, факторите, свързани с натиска върху работата, парите, здравето и взаимоотношенията ни са най-често срещаните. Стресът може да бъде остър или хроничен и да доведе до умора, главоболие, разстроен стомах, нервност и раздразнителност или гняв. Редовните упражнения, адекватният сън и доброто хранене са едни от най-добрите начини за справяне на тялото със стреса, но няколко витамини и добавки също могат да ви помогнат.

Ето някои от най-добрите от тях.

1. Родиола (Rhodiola rosea)

Родиола е билка, която расте в студените, планински райони на Русия и Азия. Тя е известна като адаптоген, стимулира системата за реакция на стрес на тялото и помага за повишаване на устойчивостта на стрес.

Адаптогенните свойства на родиолата са свързани с две от мощните активни съставки на билката - розавин и салидрозид.

2. Мелатонин

Стресът е тясно свързан с безсъние, нарушение на съня, характеризиращо се с трудности при заспиване или накъсаност - или и двете. Въпреки това, постигането на адекватен качествен сън може да не е най-лесното нещо, ако сте подложени на стрес.

Мелатонинът е естествен хормон, който регулира циркадния ритъм на тялото ви или цикъла сън-събуждане. Нивата на хормона се увеличават вечер, когато е тъмно и намаляват сутрин, когато е светло. Проучване показва, че допълнителен прием на мелатонин намалява времето, необходимо на хората да заспят, увеличи общото време за сън и подобрява общото качество на съня.

3. Глицин

Проучванията показват, че глицинът може да повиши устойчивостта на тялото ви към стрес, като насърчава почивката нощем чрез успокояващия си ефект върху мозъка и способността да понижава основната ви телесна температура.

4. Ашваганда

Ашваганда ( Withania somnifera) е адаптогенна билка, родом от Индия, където е използвана в индийската Аюрведа. Подобно на родиолата, се смята, че ашваганда подобрява издръжливостта на тялото ви към физически и психически стрес.

5. L-теанин

L-теанинът е аминокиселина, която най-често се намира в чаените листа. Изследвано е за способността му да насърчава релаксацията и да намалява стреса, без да има седативни ефекти. Това се дължи на синергичните ефекти на кофеина и l-теанина в чая, тъй като е установено, че всяка съставка сама по себе си има по-малко въздействие. Изследванията обаче предполагат, че l-теанинът може да помогне за облекчаване на стреса.

 Добави коментар