Най-богатите майки в света

234
Най-богатите майки в света

Общото им състояние е 317 млрд. долара

В света има 78 майки-милиардерки. Общото им състояние е 317 млрд. долара, според сп. „Форбс". За сравнение, 888-те най-богати бащи контролират цели 3.5 трилиона долара.

Парите на повечето богати жени идват от наследство от баща, дядо или съпруг, посочва profit.bg. Кои са 10-те най-богати майки в света?

Десетте на-богати майки са:

1. Кристи Уолтън, САЩ

Състояние: 26.5 млрд. долара

Възраст: 56

Семейно положение: вдовица

Деца: 1Най-богатата жена в света получи състоянието си през 2005 г., когато нейният съпруг и наследник на основателя на Wal-Mart Джон почина в самолетна катастрофа.

Днес магазинът има продажби в размер на 405 млрд. долара и над 2.1 млн. служители. Кристи Уолтън помага на музеи, образователни каузи и на органичното земеделие.

2. Лилиан Бетенурт, Франция

Състояние: 23.5 млрд. долара

Възраст: 88

Семейно положение: вдовица

Деца: 1Тя е наследница на L'Oréal. Баща й основава козметичната компания през 1904 г. Беше в лоши отношения с дъщеря си и дори се съдиха в продължение на 3 години, но миналия декември се сдобриха.

3. Ирис Фонбона, Чили

Състояние: 19.2 млрд. долара

Семейно положение: вдовица

Деца: 3Наследи парите на съпруга си, който почина от рак през 2005 г. Сега тя контролира компанията Antofagasta, чиито акции поскъпнаха със 70% за година. Нейният син Жан Пол е председател на борда на директорите.

4. Сузане Клатен, Германия

Състояние: 14.6 млрд. долара

Възраст: 48

Семейно положение: омъжена

Деца: 3Нейната майка също е милиардерка - Джоана Куанд, която е на 84 г. и е десета в списъка ни. Сузане е икономист по професия. Тя наследи дял в BMW от баща си.

Преди няколко години тя осъди свой бивш любовник, който се опитваше да я изнудва. В момента той е в затвора и излежава 6-годишна присъда.

5. Биргит Ройзинг, Швеция

Състояние: 14 млрд. долара

Възраст: 87

Семейно положение: вдовица

Деца: 3След смъртта на съпруга й Гад Ройзинг през 2000 г., тя и децата и наследиха неговия дял за 15.3 млрд. долара в Tetra Laval. Компанията, която направи революция в пакетирането на течности като мляко и сок.

И трите й деца са в борда на директорите. Синът й Джон е начело на звено "Сливания и придобивания", синът Фин е председател на борда на Шведския институт по икономика. Дъщеря й Кристен отглежда коне във Великобритания.

6. Ан Кокс Чембърс, САЩ

Състояние: 13.4 млрд. долара

Възраст: 91

Семейно положение: разведена

Деца: 3Тя наследи Cox Enterprises от баща си Джеймс. Дъщерни фирми на компанията са Cox Communications, Cox Media Group, Manheim и AutoTrader.com. Тя бе посланик на САЩ в Белгия. 13-тата най-богата жена в списъка ни е нейна племенница.

7. Савитри Хиндал, Индия

Състояние: 13.2 млрд. долара

Възраст: 61

Семейно положение: вдовица

Деца: 9Тя е председател на O.P. Jindal Group - конгломерат, оценен на 12 млрд. долара. Компанията е основана от покойния й съпруг. Има девет деца, четирима от синовете й са директори на различни звена в компанията.

8. Абигейл Джонсън, САЩ

Състояние: 11.3 млрд. долара

Възраст: 49

Семейно положение: омъжена

Деца: 2Заедно с баща си, тя контролира най-големия взаимен фонд в САЩ - Fidelity Investments. Той е основан от дядо й. Тя влиза в бизнеса през 1988 г., след като завършва Харвард.

9. Жаклин Марс, САЩ

Състояние: 10 млрд. долара

Възраст: 71

Семейно положение: разведена

Деца: 3Тя е наследница на Mars Inc, която има продажби от 28 млрд. долара за 2010 г. Нейният баща е измислил бонбоните M&M. Портфолиото на компанията включва още Snickers, Milky Way and 3 Musketeers. Тя е фенка на класическата музика и конете.

10. Джоана Куанд, Германия

Състояние: 9.8 млрд. долара

Възраст: 84

Семейно положение: вдовица

Деца: 2Тя е майка на четвъртата в класацията - Сузане Клатен. Двете заедно контролират 24 млрд. долара. Куанд притежава 17% в BMW. Нейният син Щефан също е милиардер.Коментари

Коментар: 2
hm

gorkite ,nito edna ne e hubakva....milionit eim se itrazili mnogo grozno :D

Коментар: 1

да ви кажа аз нямам пари колкото тях, но считам че съм една от най-богатите майки в света заради малкото ми съкровище


  • 1

Добави коментар