Методът Табата, или как да изгорим мазнините за 4 минути (видео)

260
Методът Табата, или как да изгорим мазнините за 4 минути (видео)

Методът Табата е високоинтензивен тренировъчен режим, водещ до забележителни резултати

Гледате снимките от последното парти и колкото да не ви се иска да си признаете - май кантарът не е развален и наистина сте качили няколко килограма. Трябва да ги свалите. Но как? Ако сте готови да дадете всичко от себе си и да постигнете блестящи резултати, методът Табата е именно за вас.

Методът Табата е високоинтензивен тренировъчен режим, водещ до забележителни резултати. Става въпрос за тренировка, която трае 4 минути, при това заедно с почивката, но не се заблуждавайте от продължителността. Той носи името на д-р Изуми Табата, който през 1996 г. публикува документирани доказателства и резултати от интензивното трениране.

Отговорът се крие в следното: горенето на калории и мазнини при ниско и средноинтензивните тренировки приключва с края им, докато при високоинтензивното натоварване изгарянето продължава дълго след като е завършила тренировъчната сесия. Правят се осем работни серии с продължителност 20 секунди, като почивката между тях е 10 секунди. За да има нужния ефект, трябва да се стремите да направите колкото се може повторения във всяка серия. Ако ви е лесно, включете тежести или увеличете интензивността.

Основното правило при избора на упражнения за 8-те серии е да участват възможно по-голям брой мускулни групи. Важно е да не се надценявате и да сте загрели преди тренировка.

Ето и някои подходящи упражнения със собствено тегло, които могат да се правят и вкъщи:
  • Клек
  • Бърпита – като можете да включите различни варианти с или без опора или отскок
  • Подскоци
  • Клек заедно със скок с кръстосване на крака
  • Лицева опора
  • Различни вариации на дъска
  • Напад

И не забравяйте - Табата е много интензивен метод, не е тренировка за всеки ден – 3-4 пъти седмично е напълно достатъчно, и е добре начинаещите да не започват с него преди да укрепнат физически. Готови ли сте? Ето и видео с тренировки:

Добави коментар