Менопаузата - заради свекървите

140
Менопаузата - заради свекървите

Според учените спираме да раждаме на средна възраст, за да се грижим за внуци

Много жени се чувстват сякаш свекървите непрекъснато ги настъпват, когато става въпрос за отглеждането на децата. Положението им обаче щеше да е още по-сложно, ако не беше менопаузата.

Менопаузата е възникнала, за да не си съперничат младите майки със свекървите за храната на децата, твърдят учени от университета на Ексетър и на Турку.

Анализ на раждаемостта и смъртността във Финландия от 1700 г. до 1900 г. установи, че децата, родени в семейства, където и майката, и снахата са в репродуктивна възраст, два пъти по-често не могат да доживеят пубертета.

Това не е валидно за случаите, когато майките и дъщерите раждат едновременно. Учените обясняват този факт с начина, по който се е разпределяла храната в семейството.

От еволюционна гледна точка, майките са склонни да поделят храната с дъщерите си, но си съперничат с жени, с които нямат кръвна връзка, дори и да е заложен животът на детето на сина им, посочва bTV.

Изследването помага да бъде даден отговор на въпроса защо хората, за разлика от повечето животни, спират да се възпроизвеждат по средата на живота си. То също подкрепя теорията, че жените спират да раждат на средна възраст, за да може да помагат за отглеждането на внуците.Добави коментар