Мехнди

250
Мехнди

Прави ни красиви и атрактивни през лятото

През летния сезон всяка жена, повече от всякога, търси свой начин да изрази вътрешната си красота и да привлече погледите към себе си. Лятото ни вдъхновява често и за нова прическа, за дързък аксесоар, за пиърсинг и дори за татуировка на интересно място.

Има обаче един вид татуровки, които, освен че са безкрайно красиви, носят в себе си дух, идеология и освен това имат предимството да се отмиват с времето.

За тези, които нямат желание да отпечатат един образ завинаги на кожата си – мехнди е идеалното изкуство. Измислено още в древен Египет преди повече от 5000 години, рисуването с къна по открити части от тялото все още е неразривна част от културните традиции и ритуали в някои страни в Азия и Африка.

Най-популярно с днешна дата мехнди е в Индия и в някои арабски страни, където младоженките рисуват ръцете си с вярата, че то ги предпазва от зли сили. Къната, която остава, след като рисунката е готова, се заравя в земята, за да се защити бракът и да се предпазят от изневери съпрузите.Как се прави мехнди

Червеният цвят на къната се извлича от листата и клонките на храста Lawsonia inermis, след което се изсушават и се стриват на фин прах. Растението вирее в страни с горещ тропически климат, като Индия, Арабските страни, Мароко, както и в някои страни в Азия и Африка.

Стрита на прах, къната се смесва с вода и лимонов сок до получаването на каша с тъмно-зелен или кафяв цвят, която се нанася върху кожата със специални писци. След известен престой формата се оцветява.

Във различните страни рисунъкът има свои специфики. Така например, за арабското мехнди са характерни големи флорални мотиви, украсяващи дланите и стъпалата на жените.

Мехнди орнаментите от Индия и Пакистан пък се отличават с изображения на птици и тропически растения, характерни за региона. Характерни са тънки, фини линии, покриващи не само дланите и стъпалата – а също и прасците, ръцете до лактите, раменете и гърба.Африканските се различават със своите геометрични форми, ъгловати, изрисувани с по-дебели линии. Както можете да се досетите, всички тези декорации са свързани с духовните и религиозни вярвания на народите, посочва ТВ7.

С днешна дата модерните художници експериментират с образите и техниките на мехнди и обогатяват това красиво изкуство.

Трайност

Мехнди издържа от един до три седмици – като постепенно избледнява. Трайността се определя и от това колко често измивате областта на рисунката, какъв сапун използвате, вашият тип кожа, местоположението на Мехнди по тялото и съставките, които се добавят към пастата.

У нас не са малко хората, които биха могли да ви помогнат да се сдобиете с красивата плетеница от образи по дланите или ходилата, или където вие си изберете. Не е трудно и вие сами да се изрисувате, особено ако сте по-умели с четката.Важно за мехнди е да се прави с напълно естествена къна, без допълнителни оцветители, за да имате, освен красива, и напълно безвредна рисунка. А с едно такова произведение на изкуството върху тялото си, освен красиви и интересни, можете да се чувствате и напълно защитени в женската си природа от силата на растението.Добави коментар