Малка черна рокля

339
Малка черна рокля

Универсалното оръжие на всяка жена

Това е само една обикновена черна рокля, но е основна част от гардероба на почти всяка жена, защото не само е подходяща за всякакви събития, но може да бъде и секси.

Когато Коко Шанел се облече в малка черна рокля, която сама бе измислила, тя бе попитана кого оплаква. Отговорът й беше: "Вас, господине!". С обикновената си кройка и ненатрапващ се цвят, роклята наистина не би трябвало да привлича толкова много внимание. Но всъщност, безброй дизайнери измислиха своя версия на роклята, откакто Шанел се появи с нея преди 85 години.Защо тази рокля бе толкова успешна?

Малката черна рокля на Шанел се появи през 1926 г. в епоха, когато дължината на роклите се скъсяваше и все по-често жените разкриваха по малко плът. Наречена в последствие МЧР (малка черна рокля), тя пожъна огромен успех."Коко Шанел я създаде за вдовиците от Първата световна война. Тези жени обаче искаха да изразят своите надежди за бъдещето", казва Грит Сеймор, преподавател по моден дизайн в университет за изкуства в Берлин.

"Вдовиците използваха роклята, за да покажат, от една страна, своята тъга, а от друга - своята готовност за нова връзка и своята сексуалност", казва Герд Мюлер-Томкинс от Германския институт по мода в Кьолн, визирайки контраста между цвят и кройка.Антонио Манчинели, автор на книга за класическата мода, казва, че роклята е израз на "хармония в най-висша степен между нужда и удобство, класа и въздържаност, чистота и фантазия".

Откакто тя се появи, вероятно няма нито една актриса в Холивуд, която поне веднъж да не е посягала към малката черна рокля в гардероба си, според Дарик радио. Повече от всяка друга актриса, Одри Хепбърн, във филма "Закуска в Тифани" от 1961 г., я направи известна - в съчетание с шапка, ръкавици и перлени обеци."Малката черна рокля е универсално оръжие, отговор на въпроса "Какво да облека?", казва Сеймор. "С малката черна рокля сте облечени елегантно и стилно за всеки повод - от коктейл до бизнес среща".

Изглежда, че дизайнерите не могат да надскочат МЧР, въпреки че непрекъснато се опитват да измислят нещо ново. Трудно е за вярване колко работа се върши по един проект, а резултатът накрая е просто една черна рокля, казва Миуча Прада.Няма ясна дефиниция какво е МЧР. Като цяло тя следва в близост естествените линии на тялото и е до коляното или по-къса, но не и по-дълга. В други отношения тя може да бъде променяна, в зависимост от личния вкус. Шанел създаде класика, творението на МиуМиу е закачливо, а това на Галиано - ексцентрично."Тя може да бъде съчетана с много аксесоари - специално шалче, лъскави бижута, широк колан или дори дълги ръкавици", казва Андреас Розе, моден консултант във Франкфурт.

Младите жени носят мрежови чорапогащници и солидни обувки с класическата рокля, като я превръщат в ежедневна дреха. В съчетание с високите ботуши, малката черна рокля е закачлива и готова за дискотеката, каза Розе. Със сако е готова за офиса. Дори е възможно да видите жени, облекли МЧР върху джинси с маратонки, разхождащи се в парка.

Класическият вариант обаче е с обувки на висок ток, а модни експерти твърдят, че така тя е най-ефектна. Не всяка жена постига този ефект обаче, казва Мюлер Томкинс."Чрез материя и цвят самата рокля е замислена да отстъпи на заден план и да изведе на преден изражението и излъчването на жената", добавя той. Манчинели споделя подобно мнение. Малката черна рокля подхожда на човека, който я носи, според него.Добави коментар