Лесни неща, които всички двойки трябва да направят, преди да планират бебе

183
Лесни неща, които всички двойки трябва да направят, преди да планират бебе

Опитвате се да забременеете? Поздравления! Ето какво да направите още сега, за да бъдете здрави

Опитвате се да забременеете? Поздравления! Ето какво да направите още сега, за да бъдете здрави и да имате готовност да се справите с всички предизвикателства, които стоят пред вас.

Говорете с партньора си

Важно е да разговаряте с партньора си за някои от проблемите на родителите - например как ще споделяте грижите за децата, работата или стоене у дома, финанси, приоритети. Споделете своите страхове, очаквания и надежди, за да няма неразбирателство на по –късен етап.

Спрете алкохола

Пиене и пушене по време на бременност? Категорично Не. Умерена консумация на слаб алкохол е допустима в редки случаи, но не и редовното пиене. Освен това прекомерният прием на алкохол пречи на фертилноста и може също да намали броя на сперматозоидите при мъжете. Пушенето на цигари увеличава риска от вродени дефекти, спонтанен аборт, преждевременно раждане.

По –малко кофеин

Ако планирате бебе, намалете приема на кофеин сега. Проучвания показват, че твърде много кофеин може да предизвика спонтанен аборт. Не е задължително да спирате кафето, но се ограничете до около 100 милиграма на ден, особено през първия триместър.

Контрол на теглото

Ако сте в наднормено тегло, но искате бебе, ето повод да влезете във форма. Дори и пет килограма може да окажат огромно влияние върху процеса на забременяване. Говорете в вашия лекар за това, кое е здравословното за вас тегло.

Направете си фонд

Хубаво е още сега да започнете да пестите за всичко, което ще дойде бебето – за дрехи, храна, памперси, а защо не и да мислите в перспектива за образованието му. Сега може да ви звучи, че е рано, но няма да повярвате колко ще улесните живота си така.

Взимайте пренатални витамини

Всяка жена, която мисли за забременяване в следващите три до шест месеца, трябва да започне да приема ежедневно мултивитамин с 400 микрограма фолиева киселина. Той може да намали дефектите на мозъка и гръбначния стълб с до 70 процента и е богат на други хранителни вещества, които са от решаващо значение за здравата бременност.

Наспивайте се

Повечето от нас ще имат безсънни нощи, след като бебето дойде, но много жени не осъзнават, че здравият сън е важен и преди да забременеете. Според проучване недоспиването може да доведе до проблеми с овулацията.

По – малко стрес

Някои изследвания показват, че високи нива на стрес могат да забавят възможността да забременеете. Изберете вашият начин за избавяне от стреса – четене, кино, разходки, йога, медитация, чай…Просто направете всичко възможно, за да имате по-малко стрес и да се радвате на спокойна бременност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Добави коментар